област Велико Търново
Сподели
08 ное 2021
Автор: ОбластВТ

Славчо Стоянов, номер 6 в кандидатската листа на ВМРО-БНД: Всеки глас за ВМРО е глас за България и за обикновения човек

Славчо Стоянов, номер 6 в кандидатската листа на ВМРО-БНД: Всеки глас за ВМРО е глас за България и за обикновения човек
Военната история е голямата любов на Славчо Стоянов. Той е лясковчанин, служител е във ВиК в града и в тези избори е кандидат за народен представител от ВМРО-Българско национално движение.

„Станах член на великотърновския клуб „Традиция“ и съм там вече 21 години. Така още повече започнах да обичам историята. Започнах да реставрирам оръжия, да чета повече, да участвам в реконструкции и фестивали. Родолюбието е смисълът и, ако не го разбираме, не виждам как можем да оцелеем като нация. Затова и, когато реставрирам старинно оръжие или майсторя, за да пресъздам моменти от историята ни, го правя в името на България. Не продавам и не ми харесва, когато виждам предложено по сергиите старинно оръжие. Историята ни не е за търговия“, категоричен е Славчо Стоянов, който е номер 6 в листата на ВМРО-БНД.

Най-често той прави хладно оръжие и вече е изработвал хайдушкия нож каракулак, тракийския нож махайра, хималайски нож. Освен че е оръжеен майстор, при това с документ за таланта си, той е още дърводелец, изпитател на оръжие, занимава се с металообработване и в Лясковец и региона е известен като майстор на 3D пъзели.

„Веднъж ми подариха такъв пъзел и, нали съм дърводелец, ръцете ме засърбяха. И го направих. След това започнах да чета повече за този вид детски игри-пъзели и открих много информация в интернет. Някои направих, както са показани, други подобрих и преправих и сега се забавлявам като ги давам на деца и възрастни да ги подреждат“, усмихва се Славчо Стоянов. След това допълва, че, разбира се, децата с въображението си, се справят по-бързо от възрастните, които се провалят, защото подхождат сериозно към задачата, вместо да играят с пъзела.

„Единият от пъзелите изисква да имаш IQ поне 100, за да го подредиш. Така пише в нета. Някакъв японски професор разплитал въпросния пъзел 12 години, после, когато му показали как всъщност се разгадава точно с два-три хода, той едва не паднал от стола“, разказва Славчо Стоянов. И показва икони, табелки и дърворезби, които е правил. След това признава, че всъщност ги е правила машина, подобна на 3D принтер, която е негово изобретение. „Задавам й изображението и я пускам. Тя си обикаля по рисунката, която съм нарисувал и за около 4-5 часа се появява ето такава икона“, показва Славчо Стоянов.

След това отново се връща към темата за изборите и ВМРО: „Искам България да е велика държава, а сега е толкова разбита и е тъжно да живееш тук. Затова съм приел каузите на ВМРО, защото за тази организация любовта към Родината е важна и тя започва от училище. Обаче все по-малко са думите за Левски и Ботев например в учебниците по история. С какво ли не пълним главите на децата сега, само не и с информацията, която всъщност ражда ценностите“, категоричен е Славчо Стоянов и не крие, че безрезервно вярва в това, че всеки глас за ВМРО е глас за България и за обикновения човек. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ