област Велико Търново
Сподели
06 юли 2022
Автор: ОбластВТ

Седмица „INTERCOOL COOKING” събра младежи и кулинарни традиции от Балканите

Седмица „INTERCOOL COOKING” събра младежи и кулинарни традиции от Балканите
Сдружение "Алфа клуб" и партньори от Турция. Румъния и Северна Македония споделиха кулинарни традиции и опит в рамките на проект "Business CreArtivity" на програма Еразъм+.

Сдружение "Алфа клуб" имаше удоволствието да бъде гост на Сдружение за „Македонско - Българско приятелство“ – Битоля, където заедно с партньори от Турция и Румъния взеха участие в кулинарното събитие „INTERCOOL COOKING”.

Тази инициатива е част от проект "Business CreArtivity" по проект по Еразъм+ и има за цел да насърчи креативността на младите хора, като им предостави възможност да обменят идеи, опит и да опитат различни национални кухни.

Всяка от държавите-участнички представи ястия от своята традиционна кухня, като менютата включваха предястия, основни ястия, десерти (торти и сладки), салати и други традиционни аксесоари. Ученици и персонал (ментори) от всички партньорски организации се включиха активно в приготвянето на ястията.

„Целта е взаимно общуване, запознаване с готварски умения и традиционни храни от различни кухни, обмяна на опит за подобряване на кетъринг-туристическата дейност, както и взаимно сътрудничество и качествена реализация на проекта, който обединява деца от различни страни“ – каза директора на СОУ "Наум Наумовски Борче", Снежана Миленковска. Тя представи училището, неговите дейности и текущите проекти, както и начина, по който училището поддържа качествено обучение.

Участниците в седмицата „INTERCOOL COOKING” имаха възможност да научат повече за кулинарните традиции на другите държави-партньори и да се опитат да допринесат за справянето с последиците от COVID-19 както по време на събитието, така и предавайки наученото в родните си страни.

Събитието беше короновано с издаването на кулинарна книжка, която включва рецепти и ястия от всички участващи държави. Това стимулира обмена на културни и кулинарни традиции между младежите, като същевременно развива техните умения и способности за сътрудничество и общуване.

Проектът "Business CreArtivity" продължава да подкрепя младежите и тяхното развитие, като се стреми да създаде нови възможности за обучение, творчество и успех в различните области на живота. Събития като „INTERCOOL COOKING” допринасят за укрепването на връзките между младите хора от различни култури и страни, като същевременно насърчават обмена на опит, знания и идеи.

В заключение, седмицата „INTERCOOL COOKING” беше успешна инициатива, която съчета обучение, култура и забавление, предоставяйки на младите хора възможност да разширят хоризонтите си и да изградят междукултурни връзки, докато се забавляват в процеса на учене и обмен. Проектът "Business CreArtivity" продължава да вдъхновява младежите да се развиват и да използват своите таланти в полза на обществото.

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.
Тази публикация отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването  на съдържащата в нея информация.


ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ