област Велико Търново
Сподели
18 сеп 2019
Автор: ОбластВТ

Сградата на Областна администрация получи сертификат за достъпна среда

Сградата на Областна администрация получи сертификат за достъпна среда
Председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Джумалиева връчи на областния управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова сертификат, с който се удостоверява достъпна среда на сградата на администрацията. "Изграждането на достъпна архитектурна среда е един много важен ангажимент. Сградата на Областна администрация е решила този въпрос преди години. Тя има изградена среда, която осигурява достъп за хората с увреждания. В тази сграда се помещават още много институции и по този начин е улеснен достъпа и до тях", каза областният управител.

На работната среща Джумалиева представи дейността на КЗД и провеждащата се в момента национална кампания за достъпна архитектурна среда под наслов „Достъпна България”. В рамките на инициативата се изследва достъпността на градската инфраструктура и сградите на публичните институции, като целта е не само да бъдат установени обектите, неотговарящи на изискванията за достъпност, които ще получат препоръки, а впоследствие и санкции, но и да бъдат показани добрите практики, подчерта Ана Джумалиева. Сертификати за достъпна среда получиха и Регионална библиотека "П. Р. Славейков", Комплекс за социални услуги Полски Тръмбеш, СОУ "Вичо Грънчаров" Горна Оряховица и хотел "Панорама". 

18 сигнала и жалби от Великотърновска област са постъпили в КЗД през 2018 и 2019 г., съобщи председателят. Образуваните преписки са 8. Областният управител участва и в семенар на тема: "Противодействие на дискриминацията на пазара на труда", който се организира от Комисията за защита от дискриминация.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ