област Велико Търново
Сподели
15 ное 2019
Автор: ОбластВТ

Ротари клуб – В.Търново дари официално на Общината проекта за възстановяване на залата във Военния клуб

Ротари клуб – В.Търново дари официално на Общината проекта за възстановяване на залата във Военния клуб

Община Велико Търново получи официално проекта за възстановяване на опожарената бална зала във Военния клуб в старата столица, изработен и дарен от Ротари клуб – Велико Търново.  Снощи президентът на РКВТ Кирил Андреев връчи акта за дарение на кмета Даниел Панов и на Живко Костадинов – представител на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело". Това се случи по време на ротарианско тържество, посветено на проекта „Плод за капка кръв", което се проведе в Арбанаси.

Близо 200 човека се събраха на благотворителната вечер на ротарианците, на която присъстваха Митко Минев – дистрикт гуверньор на Ротари България 2019 – 2020 г., областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева – Иванова, заместник-кметовете на Горна Оряховица Пламен Мадемов и Николай Георгиев, представители на приятелски Ротари клубове от страната, на Зонта клуб, на Лайънс клуб – В. Търново - Царевец, Лайънс клуб- В. Търново – Арбанаси, много гости.

Кирил Андреев връчи и грамоти за дарение на арх. Георги Григоров, инж. Георги Илиев и инж. Тотев, които са автори на проекта. За заслуги  и подкрепа за проекта бяха отличени също Зонта клуб – Велико Търново, пастпрезидентите на РКВТ Калоян Ганев, Станислав Стоянов и Росен Великов, и скулптора Денислав Сираков от РКВТ.

На тържеството снощи беше връчено и най-високото ротарианско отличие –„Пол Харис"- втора степен, за дарение  към Фондация „Ротари". С него беше удостоен Даниел Маринов от Ротари  клуб – Велико Търново. Своята клетва като новоприет ротарианец положи Милен Матеев.

Кметът Даниел Панов благодари на великотърновските ротарианци за дарения проект и подчерта, че това е само част от многобройните обществено полезни инициативи, които реализира клуба в историческата и духовна столица на България.  

Припомняме, че театралният салон във Военния клуб  изгоря при пожар през 2014 г. и от тогава е неизползваем. Ротарианците са тясно свързани с емблематичния обект, защото именно там през 1938 г. 15 родолюбиви мъже създават първия Ротари клуб в старопрестолния град.

През септември  м. г. беше организиран благотворителен коктейл, на който беше представен идеен проект и визуализации за възстановяване на салона. Целта на ротарианците е изгорелият салон да върне своя неподражаем красив виенски стил с богата орнаментика и да се превърне в място за провеждане на различни събития – балове, концерти, коктейли, камерни постановки и други. След даряването на инвестиционния проект и след придобиване на собствеността върху обекта от МО , Общината може да започне работа по възстановяване на обекта.

На благотворителната вечер снощи беше разигран „тих" търг и томбола. Събраните средства от тържеството ще бъдат използвани за реализиране на мащабния проект на Ротари клуб – Велико Търново, „Плод за капка кръв", насочен към превенция на заболяването диабет при децата.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ