област Велико Търново
Сподели
20 ное 2018
Автор: ОбластВТ

Реставрирано е първото от четири сграфито пана в Старо Търново

Реставрирано е първото от четири сграфито пана в Старо Търново
Реставрирано е първото от четирите емблематични сграфито пана, изрисувани върху сградите в старата част на Велико Търново, разположени до панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“. Дейността е възложена от Община Велико Търново, осигурено е и необходимото финансиране.


Възстановяването започна от паното „Апотеоз“, което е посветено на майстор Колю Фичето и е изрисувано от Марчо Караджов през 1974 година. Реставрацията е дело на екип, оглавяван от художника Милен Джановски. Екипът продължава работа и по срещуположното пано на Григор Спиридонов, също създадено през 1974 година и изобразяващо средновековен воин от средновековния столичен Търновград.Настоящият етап от възстановяването ще обхване също изображението до втората панорамна площадка, пресъздаващо посрещането на ген. Йосиф Гурко в сграда, дело на Благой Иванов, както и паното на площад „Велчова завера“.
Наскоро Община Велико Търново сформира специална комисия под ръководството на заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Експертите провериха в детайли състоянието на всички десет сграфито пана и набеляза изображенията, за които са необходими най-неотложни ремонтно-възстановителни дейности.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ