област Велико Търново
Сподели
27 ное 2017
Автор: ОбластВТ

Реновираха паметници край Елена и село Марян на загиналите руски воини

Реновираха паметници край Елена и село Марян на загиналите руски воини
В страната ни има над 400 паметници на загиналите руски войници в Руско-турската война през 1877-1878 година, които са израз на почитта на българите към тяхната саможертва и памет. Малко след края на войната и в Еленско се подема инициативата съвместно с руската административна власт за изграждане на паметници.

В района на тогавашния Еленски окръг за периода 1878-1883 година са построени 11 паметника – по два в Елена и Марян, четири в Златарица, по един в Руховци, Константин и Миндя. Доста по-късно – през 1971 г., в центъра на Константин е издигнат бронзов бюст-паметник на основателя и покровител на селото - Константин Рудановски, назначен за началник на Еленското военно административно окръжие. В центъра на Елена, на Панайотовата къща, в която е бил настанен щабът на руските войски, е поставена паметна плоча. 

В навечерието на 140-та годишнина от освободителните боеве край Елена и Марян, която ще бъде тържествено отбелязана на 5 декември, общината и Ротари клубът в града със собствени средства ремонтираха паметници и облагородиха районите около тях.

От няколко дни нова алея води до най-внушителния паметник на руските воини, загинали за защитата на Елена. Той се намира западно от града и е построен през 1878 г. от населението под ръководството на изпратения тук руски офицер. Архитектурата му е интересна и неповторима – пресечена пирамида от бял камък, покрита с обикновени керемиди, с издигнати четири колони отстрани, които обхващат покрива и фундамента. На върха има кръст, а от четирите му страни са поставени надписи. Местният празник, известен като „Бягането“, и поклонението на еленчани на 5 декември пред паметника не са прекъсвани от годината на издигането му.

Общината направи нова ограда край това свещено място, където преди 140 години са се водили ожесточени боеве. Сменена е входната врата, обновени са двете оръдия и освежени надписите. Нов подход от централния път през гората е направен и към Братската могила на Дъбравата, западно от село Марян.

По инициатива на Ротари клуба в града е укрепен паметникът край Долни Чукани, застрашен от подпочвени води. Направен е дренаж, а също и малка площадка пред пирамидата от бял камък, поставена е пейка, вече има и  указателна табела на централния път.

Малки ремонти и почистване имаше и на открития през 2014 г. мемориален комплекс „Казашки кръст“ край с. Долни Марян, където се издига 9-метров кръст в памет на геройски загиналите казаци от Трети ескадрон на 13-и Орденски полк.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ