област Велико Търново
Сподели
12 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Ректорът на ВТУ кани на тържествено откриване на учебната година

Ректорът на ВТУ кани на тържествено откриване на учебната година

Великотърновски университет открива началото на академичната година на 2 октомври. От 11:00 часа пред Паметника на светите равноапостоли братята Кирил и Методий ще бъде тържествената церемония, където ректорът проф. д-р Христо Бонджолов ще произнесе своето празнично слово.  Поканени са всички студенти, преподаватели и служители.

На откриването ще бъдат съобщени часовете и местата на срещите с първокурсниците по факултети, които ще се проведат след края на тържественото откриване. На вчерашния ден Факултетът по изобразителни изкуства положи началото на учебната година. Днес официално начало отбелязаха и студентите от Исторически факултет, в задочна форма на обучение.

По традиция ВТУ отбелязва началото на учебната година в първия понеделник на месец октомври. Нека си припомним кои са били официалните гости на събитието през изминалите години. През 2008 година успех на студентите пожела президентът на България Георги Първанов. През следващата 2009 година символичният звънец удари председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Официални лица през 2010 година бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, заедно с министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Да поздравят студентите на търновската алма матер през 2011 година дойдоха заместник-министърът на културата Митко Тодоров и заместник-министърът на икономиката Иво Маринов. Като официален гост за проявения героизъм беше поканен и студентът Христо Кънчев, който спаси от удавяне две момичета в Созопол. През 2012 година фурор сред студентите предизвика гостуването на премиера Бойко Борисов. Стотици се надпреварваха да направят снимка за спомен от празничния ден. През 2013 година председателят на Народното събрание Михаил Миков поздрави студентите. През 2014 година посланикът на Норвегия Катарина Викьор гостува по повод 200-годишнината от подписването на Норвежката конституция и 135-годишнината от приемането на Търновската конституция. Тя награди отличените участници в тематично есе. Гост през следващата 2015 година бе Марина Сергунина – аташе в Генералното консулство на Русия в Русе. Вицепрезидентът Маргарита Попова пожела успешна академична година на търновските студенти през 2016 година.

С тази традиция Великотърновски университет цели да насърчи към знания и издигане в академичната среда бъдещите български президенти, политици, историци, езиковеди, учители, художници, адвокати, литератори, музиканти, икономисти, скулптори, спортисти.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ