област Велико Търново
Сподели
12 юли 2018
Автор: ОбластВТ

Рекордните 45 заявки за участие получи планинското състезание "Раховец Лясковец"

Рекордните 45 заявки за участие получи планинското състезание Раховец Лясковец
За шеста поредна година ще се проведе планинското състезание „Раховец  Лясковец“ през този уикенд. Организатори на шумната надпревара са БФАС, Община Горна Оряховица, Община Лясковец и СККА „Етър Рейсинг“. Това е IV. кръг от общо шест кръга на Националния шампионат по планинско изкачване.


Направени са общо 45 заявки за участие, което според организаторите минава границата от 40. През 2017 година състезателите са били 37. „Надпреварата набира все по-голяма популярност и доказва доброто партньорство между двете общини. Нашето състезание се оказва определящо, поради факта, че призьорите са фаворитите на държавния шампионат. Общината подкрепя такъв род състезания. Надяваме се и тази година да има широка общественост“, коментира инж. Добромир Добрев на официална пресконференция днес.

Планинското изкачване ще започне с технически преглед на автомобилите в Горна Оряховица. След това участниците ще бъдат изведени до състезателното трасе в Лясковец. Автомобилите ще се състезават по пътя от стадиона към манастир „Св. св. Петър и Павел”. Има общо 21 завоя – 11 леви и 10 десни. Едни от най-интересните завои се намират в близост до манастира и до лесопарка. Там се събира и най-много публика. Дължината на трасето е 2800 метра, със следните характеристики - минимален наклон 7,5%, височина на старта 240 метра, височина на финала 450 метра. Трасето се определя като най-техническото. Асфалтът е хлъзгав и това изравнява мощността на колите и уменията се оказват от голямо значение.

Същинската надпревара ще бъде в неделя. Стартът на състезанието ще бъде даден в 11.00 ч. Надпреварата ще премине в три манша. Награждаването на победителите ще се състои в района на стартовата линия. За тях са осигурени награди от спонсорите.

Подготовката за състезанието вече започна. Ще бъдат опънати лентите за безопасност, които са в жълт и червен цвят. Публиката трябва да бъде зад жълтата лента. Утре предстои и измиване на трасето, по изискване на федерацията. Мерките за безопасност ще бъдат спазени стриктно. Охраняването ще се извършва от лицензирана фирма, полицейски служители и общински охранители. Не се допускат зрители в непосредствена близост до трасето.

Програма:

14 юли (събота)
09:00 – 12:00 Административен и технически преглед
12:00 Официално откриване
12:20 Извеждане на участниците до състезателното трасе
12:40 Първо заседание на спортните комисари
13:00 Публикуване на стартовия списък
13:10 Брифинг със състезателите
14:00 -18:00 Тренировки по график
 
15 юли (неделя)
11:00 Старт на състезанието
14:30 Награждаване в района на старта
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ