област Велико Търново
Сподели
03 май 2017
Автор: ОбластВТ

Разцъфнаха божурите край Горна Оряховица

Разцъфнаха божурите край Горна Оряховица

Месец май е най-красивият пролетен месец, изпълнен с ухание на зеленина и пъстри цветя. Май дава още един повод за гордост на горнооряховчани, един от символите на града – божурът, който цъфти през този месец.

Всяка пролет „Божур поляна“ разцъфва в алени цветове, а слънчевите лъчи милват сгушените листенца на окъпаните в утринна роса божури. Местността е защитена и се намира на пет километра югозападно от града. Непосредствено до редките находища на цветето, се намират лесопарк "Камъка" и хижа „Божур“, до която може да се достигне и с автомобил по асфалтов път или пеша по живописна екопътека. Възобновената през изминалата година хижа приема туристи, решили да се отдадат на уют и спокойствие през цялата година. Ежегодно горнооряховчани тук празнуват Божур фест, под съпровода на здрав рок, къмпинг приключения и луд купон под звездите.

Божурът, наричан още императорското цвете, впечатлява с кичести цветове и благоуханен аромат. Наричат го също „срамежливо цвете“, защото легендите разказват, че в цветовете му се криели нимфи. Освен това, ароматното растение е символ на успех и просперитет, привлича богатството и помага в професионалното израстване.

Един излет до „Божур поляна“ край Горна Оряховица ще ви направи по-бодри, изпълнени с енергия и щастие!

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ