област Велико Търново
Сподели
16 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Разделно събиране на отпадъци в област Велико Търново - мит или реалност?

Разделно събиране на отпадъци в област Велико Търново - мит или реалност?

Всяка година тонове отпадъци се изхвърлят на неподходящи места и замърсяват природата – водата, която пием, почвата, на която отглеждаме посеви. Разделното събиране на отпадъци стана все по-модерно и все по-необходимо, с оглед на спестените ресурси, благодарение на рециклираните материали. Според статистики, всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета, а килограм рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода.

На територията на областта, общините Велико Търново, Лясковец, Златарица и Елена имат сключени договори с Екопак. В Горна Оряховица, в началото на годината започна изтеглянето на цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, собственост на Екопак. Общината сключи договор с “Еко Партнърс България“ АД и през пролетта бяха разположени новите контейнери. Услугите на фирмата ползват и Свищов, Полски Тръмбеш и Сухиндол.

Извозването на отпадъците се извършва от фирми-подизпълнители, които вдигат контейнерите по определен седмичен график. С един курс на камионите се вдига само един цвят контейнери, което гарантира, че няма да има смесване на разделно събраните суровини. Отпадъците от цветните контейнери се транспортират, също разделно, до сортираща инсталация, където се сепарират по видове така, че да могат да се рециклират с един технологичен процес. След това се балират и се подготвят за извозване до заводите за рециклиране. В областта съществуват дружества, които имат за дейност изкупуване, сортиране и преработка на отпадъци от черни и цветни метали, хартия, пластмаса и стъкло.

Един метален контейнер тип „иглу“ има обем 1700 литра за събиране на съответния вид отпадъци. Синият е предназначен за хартиени и картонени отпадъци. В жълтия се изхвърлят пластмасови и метални отпадъци. Зеленият контейнер е предназначен за стъклени отпадъци и опаковки.

Напомняме, че днес (16 септември) тече кампанията „Да изчистим България заедно“, в която ще се включат и великотърновските общини. Най-много отпадъци през изминалата година са събрани в община Полски Тръмбеш – 117,3 тона, следвана от Свищов – 28,1 тона, Велико Търново – 17 тона, Севлиево – 8,1 тона, Дряново – 4,2 тона, Габрово – 3,620 и Сухиндол – 1,1 тона. Тази година само групата на общинска администрация, която почиства района между кварталите „Бузлуджа“ и „Зона В“, събра над 40 чувала смет.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ