област Велико Търново
Сподели
13 окт 2017
Автор: ОбластВТ

Разгледайте част от страхотните изобретения в МТT 2017 Горна Оряховица

Разгледайте част от страхотните изобретения в МТT 2017 Горна Оряховица
58 екипа и над 300 талантливи млади инженери представят своите идеи на изложение „Младежко техническо творчество“, което се провежда за втори път в Горна Оряховица.

Тази година екипите се състоят от млади хора на възраст от 14 до 38 години. „Процесът е много задълбочен. Едно дете може да опонира на един доцент“, коментира във връзка с това, че няма възрастово ограничение един от организаторите инж. Камен Коцев.

На щандовете може да се видят много новаторски проекти. Ето и най-интересните от тях:

Екип на ПГ Компютърни технологии и системи от град Правец участва с няколко разработки, направени съвместно с учени от Института по роботика на БАН. Един от тях е Крачещ робот, проектиран под ръководството на проф. Иван Чавдаров. Роботът има два двигателя и може да се придвижва на неравен терен, завива, изкачва препятствия. Екипът предвижва монтирането на сканиращо устройство. Може да се използва за изследователски цели и за деца с двигателни увреждания. Частите на робота са направени на 3D принтер. 

Момчил Дамянов от Горна Оряховица представи разработка на аудиоозвучение, с което е получил първа награда на изложение в София. Неговият цифрово-аналогов преобразувател има признание от страна на чуждестранни фирми.
Учениците от ПТГ „Иван Райнов“ в град Ямбол представиха машина за гравиране, която работи по три оси. Обработва меки материали като мед, алуминий, пластмаси и дърво. По-малките изображения стават готови за около 15 минути. 
Горнооряховската фирма „Грейко“ представи  уред, който създава термо електричество и към който се прилага барбекю с мощност от 20 вата до 16 волта. Изработен е от 4 мм стомана. 
ТУ „Ангел Кънчев“ – Русе представи 3D принтер. Уредът е изобретен от рециклирани електронни части. Може да копира бързо предмети от бита.
Талантливи деца от ПГ Механоелектротехника и електроника – Бургас показаха оптичен парапет за незрящи хора, който предпазва от навлизане в пътното платно. Лъч задейства аларма и активира светлинна сигнализация за автомобили. 


Предстои награждаване на отличените участници в конкурса днес от 17:30 часа, в Спортна зала „Никола Петров“.
Изложение „Младежко техническо творчество“ се осъществява с подкрепата на Община Горна Оряховица.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ