област Велико Търново
Сподели
06 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Пътят от Горна Оряховица до Световното по хандбал в Катар

Пътят от Горна Оряховица до Световното по хандбал в Катар

ПГЕЕ "М.В.Ломоносов" отбеляза поредната си победа в областта на хандбала. Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Българска асоциация спорт за учащи наградиха училищния хандбален отбор с купа и грамота за първо място при юноши във възрастова група 8-10 клас. Финалистите ще продължат с участие на Световно първенсво в Катар.

Капитанът на отбора Радослав Георгиев, който е десетокласник в специалността „Компютърна техника и технологии“, разказа за пътя към успеха на тима. „Най-труден беше първият мач с Благоевград, но го взехме с 18 гола разлика. Вторият мач с Хасково се оказа от най-лесните, нямаше никаква съпротива. На полуфинала бихме с 24 гола и на финала с Бургас – 32:12. Сега ни предстои участие в Световни ученически игри 2018 година. Там ще играем срещу отбори от целия свят.  Миналата година пак бяхме завоювали първо място, но тогава нямаше Световно първенство, защото то се провежда през година. Тепърва предстои да видим как ще се представим и там“, коментира той.

Отборът е с много висока мотивация и в Катар смятат да отидат с нагласата да станат първи, за да представят достойно отбора, училището, града и родината си. „За да има добри резултати, трябва да има мотивация. Всичко зависи от това как ще се представим“, единодушни са те.

„Аз съм много доволна от дисциплината и ентусиазма, който проявяват. Другите държави отиват с националните си отбори. Ние сме единствените, които отиваме с училищен отбор. Хубавото при нас е, че имаме четирима национали в отбора“, изказа задоволството си  треньорът на талантите Искра Благинова.

Почти целият отбор тренира в „Локомотив“, три момчета играят за „Левски“ (гр. Левски). Ентусиазираните спортисти си изградили ХК „Жица“ при ПГЕЕ „Ломоносов“ по проект „Твоят час“.

Интересното е, че най-голямата борба тази година се получи между общинските отбори. Вечните опоненти по хандбал ПГЕЕ „Ломоносов“  и ПГЛПИ "Атанас Буров" се изправиха отново един срещу друг. Регламентът позволява един отбор да играе само в една възрастова група, а играчите на двете училища са на една възраст – 10 клас. Заради Световното, борбата беше за 8-10 клас. Там се пребориха хандбалистите от „Ломоносов“. В групата 11-12 клас победата беше за „Буров“. Според спортистите, трудността била в това, че се познавали от тренировките с хандбалистите на „Буров“, а в един момент се оказало, че трябва да се изправят един срещу друг.

Директорът на училището инж. Милена Димитрова обеща да направи всичко възможно, за да събере необходимите средства отборът да играе на финалното ниво в Катар.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ