област Велико Търново
Сподели
01 юли 2021
Автор: ОбластВТ

Пътуващата изложба „Алкохол & Амбалаж” ще бъде част от Европейската нощ на музеите в Хасково

Пътуващата изложба „Алкохол & Амбалаж” ще бъде част от Европейската нощ на музеите в Хасково
Една от популярните гостуващи експозиции на горнооряховския музей „Алкохол & Амбалаж” ще бъде част от празничната програма в Регионален исторически музей – Хасково, посветена на Европейската нощ на музеите. Изложбата, която е част от популярната поредица „Пороците”, ще бъде открита на 3 юли от 19.30 часа в зала „Временни изложби”, етаж 2 на хасковския исторически музей.
          
В изложбата екипът на Исторически музей – Горна Оряховица е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Край тях своето важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Особено красиви са няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост. В експозицията могат да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка”.

Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. Изложбата също така включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно” послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира. Специално място в експозицията заема фирма „Васил П. Буланов”, представена от даренията на неговата внучка.
         
Изложбата ще остане в Регионален исторически музей – Хасково до края на месец август.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ