област Велико Търново
Сподели
02 ное 2020
Автор: ОбластВТ

Първо по рода си маунтин байк състезание се проведе в Лясковец

Първо по рода си маунтин байк състезание се проведе в Лясковец

Община Лясковец, чрез Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, в партньорство със Спортен клуб по ориентиране „Браун тим“ организира голямо велосъстезание в Деня на народните будители. 

Първото по рода си състезание по планинско колоездене за ученици се проведе по трасето в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел”. В него участваха около 100 ученици от 1 до 12 клас, които бяха разделени в четири възрастови групи, като до състезанието бе допуснат и един участник от детска градина.

Състезанието на Първи ноември бе за маунтин байк колоездене, затова бе избрана пресечена местност в околностите на манастира. Обиколката бе 4,5 км с 47 м. денивелация. Старт-финалът бе поляната, използвана за паркинг при големите събори край манастира, а самото включваше и част от черните околни пътища в местността. Първите две възрастови групи – от 1 до 4 и от 5 до 7 клас трябваше да преминат в съревнование помежду си с по една обиколка 4,5 км., а по-големите участници – от 8 до 10 и 11-12 клас, се впуснаха в две състезателни обиколки – или общо трябваше да карат за време в продължение на 9 км. В състезанието се включиха ученици от цялата страна  - от градовете Варна, Казанлък, Стара Загора, Сливен, Троян, Русе, Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец.  

Победители при най-малките в групата от първи до четвърти клас, станаха Христо Кусев - ученик в ОУ „Никола Вапцаров“, Казанлък с време: 0:15:12, Радослав Проданов - ученик в 47-мо СУ „Христо Г. Данов“, Русе с време: 0:19:36 и Цветомир Бенков - ученик в НУ „Цани Гинчев“, град Лясковец с време: 0:21:13. При момичетата, в тази възрастова група, в първата тройка са Марая Вълева - ученичка от град Троян с време: 0:21:30, Дария Шопова - ученичка в НУ „Цани Гинчев“ град Лясковец с време: 0:28:14 и Ивайла Момъкова - също ученичка в НУ „Цани Гинчев“ град Лясковец с време: 0:30:06.  Във втора възрастова група пети – седми клас, първи е Владислав Генчев - ученик в СУ „Емилиян Станев“, Велико Търново с време: 0:13:48. Приз за второ място получи Станислав Илиев - ученик в СУ „Максим Райкович“, Лясковец с време: 0:14:34, а на трето място остана Мартин Георгиев от СУ „Вичо Грънчаров“, Горна Оряховица с време: 0:15:49. Карина Ибрямова - ученичка в ОУ „Иван Вазов“ град Горна Оряховица спечели първо място при момичетата в тази възраст с време: 0:18:21. Втора е Ивайла Димитрова - ученичка в ОУ „Иван Вазов“, Горна Оряховица с време: 0:20:36, а трета е Никол Савова - ученичка в ОУ „Вичо Грънчаров“, Горна Оряховица с време: 0:23:47.

В групата на осми - девети клас, първото място зае Боян Георгиев - ученик в ППМГ „Добри Чинтулов“, Сливен, който даде време за двете обиколки 0:24:56. Втори е Михаил Стоев - ученик в МГ „Д-р Петър Берон“, Варна с време: 0:26:26, а трети е Илиян Тачев - ученик в ПМГ „Васил Друмев“ – Велико Търново, с време: 0:26:58. Дарина Хараламбус - ученичка в Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново даде време за двете обиколки: 0:31:08 и с него зае първото място в категорията си. Дария Стаменова - ученичка в Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново с време: 0:32:37 зае второто място, а Никол Гроздева - ученичка в СУ „Георги Измирлиев“, Горна Оряховица с време: 0:42:29 спечели приз за трето място в категорията.

При най-големите ученици от десети до дванадесети клас, първи на стълбичката имаше честта да се качи Андон Митев - ученик в ППМГ „Добри Чинтулов“, Сливен с време за двете обиколки: 0:31:35, а втори остана Артем Фадеев - ученик в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, Русе с време: 0:34:05. Калина Стоева - ученичка в МГ „Д-р Петър Берон“, Варна даде време: 0:29:54, а Антония Колева - ученичка в ППМГ „Добри Чинтулов“, Сливен постигна време: 0:33:03 – двете станаха победителки при дамите и взеха медалите за първо и второ място, както и предметни награди към тях.След като наградиха медалистите, кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова и заместник-кметът инж. Росица Господинова, която е и председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, пристъпиха към връчване на купи и предметни награди в отборното класиране за най-добре представилите се отбори.

Хубавото време позволи първото издание на състезанието да приключи успешно. Така бяха постигнати и основните цели, децата да бъдат привлечени към колоезденето като спорт и най-вече да спазват правилата за безопасност, както в ежедневното си придвижване с велосипеда, така и в състезанията занапред. Поради големият интерес на децата от региона за включване в съревнованието, организаторите разчитат да успеят в бъдеще да привлекат в подготовката на състезанията също и колегите си от Местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Общините Горна Оряховица и Велико Търново и да покажат добро междуинституционално сътрудничество. Желанието на организаторите е догодина велосъстезанието да се превърне в областно, а след това и в национално.


 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ