Warning: session_start(): open(/tmp/sess_698b5d1d35a0400440aa359d36a22e4d, O_RDWR) failed: Надвишена дискова квота (122) in /home/gameevpm/public_html/config/db.php on line 5

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/gameevpm/public_html/config/db.php:5) in /home/gameevpm/public_html/config/db.php on line 5

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/gameevpm/public_html/config/db.php:5) in /home/gameevpm/public_html/common/functions.php on line 11
Проф. Тодор Кантарджиев: Обстановката в България може да се опише с три думи: завист, омраза , реваншизъм - Област Велико Търново
област Велико Търново
Сподели
28 юни 2021
Автор: ОбластВТ

Проф. Тодор Кантарджиев: Обстановката в България може да се опише с три думи: завист, омраза , реваншизъм

Проф. Тодор Кантарджиев: Обстановката в България може да се опише с три думи: завист, омраза , реваншизъм
Сегашното ръководство на здравното министерство забави ваксинацията

Обстановката в България може да се опише с три думи-завист, омраза, реваншизъм. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев пред жители на великотърновското курортно село Вонеща вода. Той поясни, че не е ангажиран с политика, но коментира намеренията на служебното правителство за демонополизация на НЗОК.

„Обясненията, че с демонополизацията на Здравната каса ще се подобри финансовото състояние на здравните заведения, а българите ще могат по-добре да управляват парите си за здравеопазване, са само сладки приказки", заяви проф. Кантарджиев, който в момента е консултант на Столична община по ваксинационния процес.

По време на обиколката си във Великотърновска област заедно с кандидат-депутати от коалиция ГЕРБ-СДС през уикенда той беше посрещан изключително радушно от местните хора.

„Професоре, плакала съм за вас като разбрах по какъв начин ви пенсионираха", възкликна участничка във фолклорен събор край Лясковец.

„Фестивалите и съборите на открито не представляват опасност за дифузно разпространение на вируси", обяви публично проф. Тодор Кантарджиев, който беше гост на Петропавловския събор за народно творчество в околностите на манастира „Св. св. Петър и Павел” край Лясковец. По думите му мерките, които трябва да бъдат взети, е важно да са целенасочени. „Това не са затварянето и носенето на маски, а мерки за недопускане на „вносните варианти” на вируса", подчерта проф.Кантарджиев. Според него това може да стане с така нареченото секвениране на хората, идващи от чужбина чрез анализ на генетичния материал от PCR- тестовете. Специалистът подчерта, че е предложил тези превантивни мерки на сегашния министър на здравеопазването още на 21 май. Анализът може да покаже дали носителят на положителната проба е с британски алфа-вариант, който доминира в страната, или е носител на някои от другите – южноафрикански, делта-варианта от Индия или латиноамериканския.

По думите на проф. Кантарджиев към всички тях трябва да се подхожда с особено внимание. Специалистът посочи, че за такива анализи Центърът за заразни и паразитни болести се готви от три години.

„Имам чувството, че в момента такива варианти има и може би скоро това ще бъде оповестено”, подчерта Кантарджиев.
Той отбеляза, че така наречената трета игла се предвижда само, ако настъпи подобна мутация. Засега мутациите не изискват ново поставяне на ваксина. „Те са по-опасни затова, че се разпространяват по-лесно", посочи Кантарджиев.
В момента е най-важна ваксинацията, която трябва да обхване още по-голям процент от населението. За целта трябва да бъдат мотивирани и лекарите и здравните медиатори, тъй като лятото е най-доброто време за ваксинация.

Кантарджиев допълни, че за да ги има тези предпоставки сега – причината са всички ограничителни мерки, предприети още от началото на годината.

„Тогава визията ни за лятото беше хората да се събират, но и да се имунизират", заяви още проф. Кантарджиев.
Заедно с водача на листата на коалиция ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов той посети градовете Дебелец и Елена.
„Сегашният екип на Министерството на здравеопазването забави темповете на ваксинацията", коментира проф. Костадин Ангелов. Той даде пример със спирането на зелените коридори и повторното им пускане 24 часа по-късно с обяснението, че дават предимство на възрастните хора. Броят на ваксинираните граждани от тази група обаче не се е променил. Подобни залитания, включително и мотивационният клип, разпространен от МЗ, в които самият настоящ министър изразява съмнения към ваксините, е довел до спадане на темпа на ваксинацията.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че доверието трудно може да бъде възстановено, защото когато предишното правителство е работило за мерките за ограничаване на COVID, сегашният министър и неговата съветничка са обяснявали, че няма нужда да се удължава извънредната епидемична обстановка, че това е геноцид спрямо хората, а после са я удължили. Проф. Костадин Ангелов е категоричен, че подобни разнопосочни сигнали не водят до доверие сред хората. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_698b5d1d35a0400440aa359d36a22e4d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0