област Велико Търново
Сподели
22 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Продължава реставрацията на старинните къщи от историческата част на Велико Търново

Продължава реставрацията на старинните къщи от историческата част на Велико Търново

Започва реставрацията на близо 20 старинни къщи, намиращи се в старата част на Велико Търново. Строителни дейности по фасадите на осем от тях вече започнаха. Собствениците на още десетина къщи са изразили готовност за бързо изпълнение на издадените от кмета на Велико Търново Даниел Панов предписания. Проектът, започнал миналото лято, реализира ремонта на 20 други къщи от историческата част на града.

Подобна по своите мащаби реставрационна дейност в Стария град не се е случвала през последните 30 години. На собствениците на още 36 къщи със статут на паметници на културата за втори път са издадени предписания за предприемане на необходимите ремонтни дейности по фасадите, конструкцията и покривите. Тези жилищни имоти са разположени по главните улици в старата част на Велико Търново.

56 сгради, които се намират на второстепенни улици, са проверени от комисия, включваща експерти и специалисти както по културно-историческо наследство, така също и по строителство и устройство на територията.

Община Велико Търново и кметът Даниел Панов апелират към собствениците да спазват силуетните планове и определените според тях цветове на фасадите на сградите. Така например, наскоро бе установено, че собственикът на недвижим имот на площад „Цар Асен I” боядисал в жълт цвят дограмата на прозорците. След намесата на Община В. Търново, само за ден елементите бяха пребоядисани в изискуемия по силуетния план цвят. Необходимите изисквания са налични в дирекция „Строителство и устройство на територията”.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ