област Велико Търново
Сподели
22 ное 2018
Автор: ОбластВТ

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново
Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново, която двамата великотърновци Мартин Митев и Георги Кръстев стартираха този месец. Младите хора измиха основно монумента на Петко Славейков, облагородиха градинката край него, ремонтираха и боядисаха оградата. Повод бе и 191-годишнината от рождението на бележития поет, публицист, фолклорист и политик. В края на миналата седмица деца от ОУ „Петко Р. Славейков“ почетоха своя патрон, като поднесоха цветя пред паметника, рецитираха кратки стихове и изнесоха открит урок за Дядо Славейков.


Родолюбивото начинание на скулптора Мартин Митев и преподавателя по български език и литература Георги Кръстев веднага получи подкрепата на Община Велико Търново и Регионалния исторически музей. Те ще продължат инициативата и планират да почистят и ремонтират оградите на гробовете на бележити търновци, намиращи се парк „Дружба“ – Христо Иванов-Големия, Христо Караминков, Колю Фичето, Добри Войников, Иванка и Венета Ботеви и др. Мартин и Георги ще работят през остатъка от есенния сезон и през идната пролет, в зависимост от метеорологичните условия.

Паралелно ще бъдат организирани събития с Регионалния исторически музей, Община Велико Търново и училища в града, посветени на бележитите търновци.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ