област Велико Търново
Сподели
16 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Проверяваме онлайн хонорарите си от 2018 г.

Проверяваме онлайн хонорарите си от 2018 г.
До момента са подадени 8600 декларации в НАП - Велико ТърновоНАП напомня, че физическите лица могат да проверят в сайта й дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор като, например, хонорари. Така те ще могат да проверят и попълнят коректно годишните си декларации за облагане на доходите.
   
Е-услугата „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“ е публикувана в портала на НАП за електронни услуги - https://inetdec.nra.bg/ и е  достъпна с  персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) от всички физически лица, имащи разрешен пълен достъп до услугите на НАП и такива с КЕП на упълномощено лице, на които е разрешен пълен достъп до услугите „Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка“. Е-услугата предоставя информация също за вида и размера на изплатения доход, както и за удържания данък.
   
НАП припомня, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите от 2018 г. изтича на 30 април т. г. В същия срок трябва да се плати и посочения в тях данък за довнасяне. Най-бързо и лесно те се подават онлайн с ПИК или с електронен подпис.
   
Почти 8600 декларации на физически лица вече са постъпили в НАП В. Търново от началото на годината. 3998 от тях са подадени по електронен път, от тях 2638 с ПИК /Персонален идентификационен код/ и 1360 с КЕП (Квалифициран електронен подпис).
   
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ