област Велико Търново
Сподели
15 ное 2018
Автор: ОбластВТ

Приключи мащабният проект, който промени облика на Горна Оряховица

Приключи мащабният проект, който промени облика на Горна Оряховица
С пресконференция днес приключиха дейностите по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица“. Кметът инж. Добромир Добрев, заедно с работния екип по проекта, представи модернизираните обекти.

Поетапното изграждане на трите обекта - централен площад „Георги Измирлиев“, кръгово кръстовище и парк „Детски кът“ започна през изминалата година. „С този проект обликът на града се промени значително. Парк „Детски кът“ и площад „Георги Измирлиев“ не бяха реновирани от около 40 години. По-важното за нас е устойчивостта на проектите, приканваме гражданите да се наслаждаваме и пазим изграденото, защото е за всички нас. По този начин Общината ще може да задели средства и за други емблематични обекти в града“, бяха думите на кмета инж. Добрев.

Най-голяма промяна претърпя центърът на града. На мястото на стария фонтан, за който жителите неведнъж изказваха недоволство, са засадени дървесни видове с малка коренова система и широка корона. Изградени са модерни водни каскади и сух фонтан, заедно с тематични площадки за тихи игри, читалня на открито, свободна WIFI зона. Има денонощно видеонаблюдение и достъпна среда за хора с увреждания. Сменена е изцяло настилка с площ 12 874 кв.м.Чрез кръговото кръстовище се подобри организацията на движение на превозните средства и пешеходците, поради натоварения трафик. Основният кръг е с диаметър 28 м, а ширината на пътната лента в кръга – 7.5 м. Монтирани са шест прожектора за осветяване на околното пространство.Парк „Детски кът“ заема площ от 53 декара. Изградени са алеи, пикник зона, площадки за спорт, фонтан.
Общата стойност на проектното предложение е 5 988 104, 86 лева. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по ОПРР, възлиза на 5 634 302,91 лева, от които 85% е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, останалите 15% представляват национално съфинансиране. 353 801, 95 лева е допълнителният финансов принос на Община Горна Оряховица.Община Горна Оряховица, спрямо останалите 39 общини, е в челната класация по усвояване и верификация на средства от Европейския фонд. До края на годината предстои да приключат проектите за енергийна ефективност на многофамилни жилища, ремонт на килийното училище в двора на църквата „Св. Георги“ и модернизация на отделенията в МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ