Warning: session_start(): open(/tmp/sess_dc4d5cc650029ba98ba3e28ffcfe9be5, O_RDWR) failed: Надвишена дискова квота (122) in /home/gameevpm/public_html/config/db.php on line 5

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/gameevpm/public_html/config/db.php:5) in /home/gameevpm/public_html/config/db.php on line 5

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/gameevpm/public_html/config/db.php:5) in /home/gameevpm/public_html/common/functions.php on line 11
Приказните места - Ксилифор - Област Велико Търново
област Велико Търново
Сподели
08 май 2017
Автор: ОбластВТ

Приказните места - Ксилифор

Приказните места - Ксилифор

Има едно скрито местенце сред хълмовете между Велико Търново, Арбанаси и Лясковец, далеч от трафика в града, стреса на работното място и монотонното ежедневие - местността „Ксилифор“. По етимологията на името, можем да съдим, че това място е пленило с красотата си още в древни времена. Идва от гръцкото “ксило” – „дърво” и “форо” – „нося”, което означава “място за добиване, свличане на дърва”.
Климатът в района, тишината и спокойствието са чудесни за отдих и пречистване на организма. Чистият въздух зарежда с живот, енергия и положителни емоции. Мирисът на зелена растителност запечатва трайни спомени в съзнанието.

Паркът, превърнал се в един приказен свят, пленява деца и възрастни с дванадесет скулптури, изработени от студенти на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Творбите са от дърво, камък и метал, разположени по целия парк. Сред най-атрактивните са библиотеката, изглеждаща като средновековна, с големи дървени книги, мъдър бухал, кацнал на най-високата полица и змеят-горянин с внушителните размери от два метра височина и осем метра дължина. 


Великотърновци често си организират семейни пикници на отредените специални кътове и беседки. 
За любителите на спорта са изградени баскетболно и футболно игрище, както и 16 кв. м. катерачна стена. Тук се провеждат ежегодни състезания по колоездене и спортно-туристически празници. 


Малкото езеро, което отразява във водите си вълшебна природна картина, сякаш от платно на художник, допринася уюта в района. Една костенурка подава главата си на водната повърхност и оглежда внимателно посетителите, а патешки семейства допълват атмосферата с весел глъч. 


До езерото се намира хижа „Ксилифор“, заобиколена от спокойствието на природата. Гостите имат възможността да опитат предлаганите аламинупи, супи, ястия и разнообразни напитки.

При топло време винаги е отворена терасата на снек-бар "Езерото". Място, където се провеждат различни инициативи, свъзани с изкуството - пленери по скулптура и живопис, фестивали не песенното и танцовото изкуство, спортно-туристически и училищни празници, етапи от кампанията "Движи се и победи", деня на предизвикателството и много други.

Недалеч се намира и туристически център „Момина крепост“, който предлага нощувки за посетителите, които желаят да се насладят на природата.

В Ксилифор изгревът разкрива своята мистичност и сякаш слънцето „къпе косите си“ във водите на езерото, подобно на мома от фолклорна песен. Залезът е още по-ярък на фона на дървесните корони. Тук човешката душа се отпуска и усеща забравените в сивото ежедневие чувства на романтика и поетизъм. Паркът е чудесно място за фотосесии, обучения на открито, зелени училища и разходки за влюбени.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ


Warning: Unknown: open(/tmp/sess_dc4d5cc650029ba98ba3e28ffcfe9be5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0