област Велико Търново
Сподели
28 ное 2017
Автор: ОбластВТ

Пречат ли ни мъглата и променливото време, обхванали региона?

Пречат ли ни мъглата и променливото време, обхванали региона?
Отразява ли се честата промяна на температурите на нашето здраве? А защо ни пречи мъглата...?
 
Вече спокойно можем да кажем, че излязохме от есента, а лютата зима ни очаква. Това обаче е сезонът с най-чести грипове, а вирусите се разпространяват най-бързо. Една от основните причини за това е променливото време, което се е настанило трайно над нашата област.
 
Да започнем с мъглата. В послредните няколко дни тя трайно се настани в нашата област. Освен, че е неприятна за шофьорите, тя затруднява дишането.Този природен феномен е изключително опасен за хората с вирусни инфекции и дихателни заболявания.Рискът идва оттам, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии. Твърдите частици „пробиват“ нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите. Към това трябва да прибавим и външната температура от 0 до 5 градуса, която допълнително намалява имунитета.Освен това, според повечето лекари бактериите не издържат на температури по-ниски от 0 градуса и затова при много студено време се разболяваме значително по-рядко.
Съветите на лекарите:
Обличайте се топло. Шалът и шапката са препоръчителни.
Пийте топъл чай с мед и лимон за подобряване на имунната система.


 
Избягвайте обществени места, където има много хора.
• Приемайте възможно по-голямо количество витамини 
Но все пак най-добрият съвет, който можем да ви дадем е - стойте си в къщи на топло пред камината в очакване на идващите коледни празници!


 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ