област Велико Търново
Сподели
22 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Президентът Румен Радев даде началото на XV Петропавловски събор на народното творчество

Президентът Румен Радев даде началото на XV Петропавловски събор на народното творчество
Днес бе официалното откриване на XV Петропавловски събор на народното творчество. Специален гост бе президентът на България ген. Румен Радев, заедно с неговата съпруга Десислава Радева.Тазгодишното издание на събора откри символичният домакин кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. „От много години, по време на петровите жеги и в навечерието на храмовия празник на нашия манастир, това място празнува. Поляните стават по-зелени, небето става по-синьо, слънцето става по-ярко, а въздухът се изпълва с магията на фолклора, с народните ни мъдрости, с величието на духа на един малък, но душевно богат народ. Добре дошли!”, приветства гостите д-р Гецова. „За мен е удоволствие да споделя заедно с вас този национален, бих казал и духовен събор. Особено ме радват присъствието на десетки детски и младежки фолклорни формации, което е показател за неугасващата привързаност на българина към фолклора. Преди десетилетия, трите красиви града – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец поставиха началото на този празник. Дават ни много силен пример, че можем да постигнем успех като нация, само когато имаме обща цел. Искрено ви пожелавам много здраве и успехи в общата ни цел – да разкриваме автентичното, красиво, достоверно лице на България. Да пазим и укрепваме и други наши традиции и да ги предаваме на поколенията след нас. Честит празник!”, пожела президентът Румен Радев

Още рано сутринта на поляните край лясковския манастир "Св. св. Петър и Павел" пристигнаха гости от цялата страна. Съборът, който има конкурсен характер, се провежда на две сцени. Участие ще вземат над 220 фолклорни групи от всички краища на България с близо 4 хиляди изпълнители. Тази година специално участие записват фолклорни групи от Сърбия, Латвия, Унгария и Грузия.

Гост изпълнител е народният певец Здравко Мандаджиев с танцово шоу „Кабири”, с ръководител Боян Алексиев.
Най-възрастните участници са:  88- годишният Георги Вълчев Цоков от Хор за обработен фолклор «Зорница» Пчелище, В. Търново и 87-годишните Дара Манолова от с. Иваново, Мария Глушкова от Лясковец и Люба Арабаджиева от с. Русаля, В. Търново. 
Най-малки участници са 4-годишната Никол Стоянова от село Драгижево, Христо Георгиев – 4 - годишен от село Леденик и Николея Лазарска – на 4 години от Кукерската група на Макак , Шуменско.Община Лясковец се включва с общо 17 изпълнения. От град Лясковец участват Певческа група „Росна китка” при клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка”, както и група „Чаровна възраст” при пенсионерски клуб „Зора”. От Мерданя в събитието се включва група за обработен фолклор „Авлига” при клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”. Участие записват и фолклорна група „Сладкопойна чучулига” при читалище „Пробуждане-1896”, село Джулюница, козаревската Група за обработен фолклор „Авлига” при читалище „Земеделец-1899” и клуб на пенсионера „Здравец” и драгижевската група за обработен фолклор „Детелина” при клуб „Вяра”. От Драгижево се представят и младите певци от Детска вокална група „Китчица” при читалище „Развитие-1894”. Почти всяка група излъчва и по един индивидуален изпълнител. На Събора своя талант ще покажат малките певици Елия Кълчишкова от Лясковец и Карина Павлова от Козаревец, Мелиса Ахмедова от Драгижево, индивидуални изпълнения имат и Иванка Николова и Елена Георгиева от Лясковец и Дочка Габровска и Игнат Вълчев от Козаревец. Танцовите колективи от Община Лясковец са Танцов състав „Лудо младо” и Танцов клуб „Лудо младо”, при НЧ „Напредък-1870” гр. Лясковец, фолклорен клуб „Лясковско хорце”, Танцов фолклорен клуб при козаревското читалище – общо над 150 самодейци от Лясковска община.Журито е в състав: 
- проф. д-р Елена Кутева, изкуствовед, директор на Държавен  фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“
- проф. д-р Антон Андонов - ръководител на катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и солист на ансамбъл „Тракия”
- акад. Крум Георгиев - етно-музиколог, фолклорист, председател на Общество за фолклор в България; носител на наградата на Министерство на културата „Златен век“, носител на Световната награда на асоциация на националните фолклорни федерации „Златен Оскар за фолклор”, Носител на орден „Кирил и Методий" - първа степен, удостоен с наградата „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, почетен член на журито, оценявало Петропавловския събор от самото му създаване до днес.
- д-р Илия Вълев – доктор по етнология, уредник-етнолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново, етнограф и историограф
- Член на журито е и г-н Генчо Генчев – фолклорист.
Наградите на лауреатите са парични в размер на 100 лв., диплом и плакет.  Ще бъдат връчени и три специални парични награди на кметовете на трите общини /патрони на събора/ - всяка в размер на 200 лв., плакет и диплом. Всички участници в Петропавловския събор на народното творчество ще получат грамоти за участие и сувенир със знака на събора. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ