област Велико Търново
Сподели
10 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Предстои Празник на японската култура с много лакомства, демонстрации и изненади във ВТУ

Предстои Празник на японската култура с много лакомства, демонстрации и изненади във ВТУ
За двадесет и втора година Великотърновски университет ще отбележи Празника на японската култура. Гостите на събитието ще бъдат посрещнати  с много изненади от студентите-японисти на 13 април, от 12:00 ч., в Аулата.Официални гости на събитието ще бъдат Негово Превъзходителство г-н Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България и г-жа Мисаки Нишимура, културно аташе към японското посолство.
Масато Ватанабе ще разкрие подробности относно културните събития, които предстоят в старата столица във връзка с тройния юбилей в японо-българските двустранни отношения.

Тази година на Празника на японската култура, специално за учениците и младежите, които се интересуват от специалностите с японски език във Великотърновския университет и възможностите за обучение в Япония, от 14:45 до 15:15 ч. в 411 каб. ще има среща-разговор с преподаватели и настоящи студенти-японисти.

Освен демонстрацииот клубовете по карате-до, айкидо, кендо и яидо, гостите ще се запознаят със символиката в японската култура, с еротичното японско изкуство на връзването – "Шибари". За първи път ще бъде представен японският танц "Йосакой", а студенти от специалностите с японски език ще изпълнят песните на известни японски групи. Във фоайето на Аулата и отвън ще има работни щандове с оригами, калиграфия, шах "Го", кимона, играчки, японска храна, пиксел арт, ръчно изработени аксесоари, плакати, сувенири, рисуване на портрети и др. Кулинарни лакомства от японската кухня ще има и тази година, но ще бъдат в ограничени количества.

Гостите ще имат възможност да опитате супа мисо с традиционните суши и онигири, а за десерт – освежаващи напитки като Coffe Jelly и оризови топки "данго".

Празникът ще завърши с Косплей конкурс – дългоочаквано събитие за феновете на японската анимация ("аниме") и комикси ("манга").
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ