област Велико Търново
Сподели
19 авг 2020
Автор: ОбластВТ

Предстои второто събитие от „Забавни съботи в Етнографския музей“

Предстои второто събитие от „Забавни съботи в Етнографския музей“
Тази събота е посветена на обредния хляб, който носи Божиите символи, положени върху му чрез дървено печатче, наречено просфора. Така се нарича и самият хляб, който е ключов елемент от християнското тайнство причастие. Освен църковните печати, някога всяка християнска къща има своя „просфорник” като често в домашни условия просфорите се правят заедно с друг вид обредна украса.

С този интересен предмет – просфорният печат, идващ от преди векове, и с умението с него да се правят празнични и обредни хлябове, ще запознае посетителите в предстоящата забавна събота Теменуга Йорданова – уредник в Исторически музей Горна Оряховица. Заедно с музейния етнограф, посетителите ще открият Божиите символи, ще докоснат непознат предмет, ще изработят своята хлебна просфора.

Експозициите ще продължат да поднасят своя разказ за отминалото време. На таблата от изложбата „Нашият музей през вашия поглед” вече са подредени множество рисунки от миналата събота, но те ще бъдат допълнени и с рисунките на тези, които ще дойдат тепърва.
 
22 август, 2020 (събота) от 10 до 16 ч, семейният билет е 2,00 лв. Това всъщност значи, че всяко дете може да доведе когото и колкото иска от своите близки, за да преживеят заедно един хубав и полезен ден. Всички трябва да спазваме изискванията във връзка с епидемичната обстановка, призовават от екипа на историческия музей. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ