област Велико Търново
Сподели
13 мар 2019
Автор: ОбластВТ

Представят модела на бюст-паметника на Сава Муткуров на благотворителен коктейл

Представят модела на бюст-паметника на Сава Муткуров на благотворителен коктейл
На благотворителен коктейл за набиране на средства за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров, канят обществеността членовете на комитет „Сава Муткуров” – проф. Милко Палангурски, проф. Георги Камарашев, проф. Михаил Харалампиев, доц. Марко Златев, майор Иванка Георгиева, адвокат Николай Илчев и Венелин Иванов. Събитието ще се проведе на 15.03.2019 г., от 18 часа, в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново.Поводът е 128-мата годишнина от кончината на Сава Муткуров. Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Асен Иванов ще отслужи заупокойна служба и молитва за успех на начинанието. Скулпторът Денислав Сираков ще представи модела на бюст-паметника. Гостите ще могат да разгледат и изложба със снимки на Сава Муткуров от архива на РИМ -Велико Търново и НВИМ-София. Ще бъде показан и кратък филм, посветен на първия български генерал.

От комитета изказват специална благодарност за филма на "Българска история" и ЗАД "Армеец". Те спазиха обещанието, дадено на 29 ноември 2018 г. при презентацията на поредицата "Нашите пълководци" и „Българското военно чудо” в музея „Възраждане и Учредително събрание” и направиха още един филм към поредицата „Нашите пълководци”, този  за първия български генерал - Сава Муткуров.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи и с превод по банковата сметка на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров” BG12UNCR70001523451299 в УниКредит Булбанк АД.

Изложбата и моделът на паметника ще останат експонирани и ще могат да бъдат разгледани няколко дена, включително и на празника на Велико Търново (22 март).
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ