област Велико Търново
Сподели
13 май 2017
Автор: ОбластВТ

Преди един век цепелин е паднал край местността "Камъка" в Горна Оряховица

Преди един век цепелин е паднал край местността Камъка в Горна Оряховица

Преди един век, през септември 1917 година, край Горна Оряховица се е случило загадъчно събитие, породило сензация сред местното население. По време на Първата световна война в местността Камъка катастрофира цепелин.  При инцидента от удара на гондолата, върху  каменния връх загиват осем  германци, които са погребани в старите горнооряховски гробища.

Интерес за горнооряховчани предизвиква коприната, с която е обшит балонът на въздушния кораб. От нея хората си ушили ризи. Тя била разпределена между находчиви горнооряховски ценители на скъпата материя.

Цепелинът е свързан с името на немския  авиоконструктор граф Фердинанд фон Цепелин (1838–1917), който през 1898 г. създава “Дружество за насърчаване на въздухоплаването”.  Граф Цепелин откупил патентите на Давид Шварц, чиито въздушен алуминиев кораб притежавал Даймлеров двигател с мощност 8,2 конски сили и приобщил към себе си талантливи инженери.

Конструират LZ 1 и LZ 2, но поради неуспешни приземявания, причинени от силни ветрове и недостатъчна сила на двигателите, продължават строителството на нови подобрени въздушни кораби. През 1909 г. Граф Цепелин основава първата в света транспортна авиокомпания “Германски дирижабли” за редовни полети с пътници, товари  и поща, както вътрешни в Германия, така и външни в Европа и през Атлантическия океан до Бразилия и Съединените щати. В най-големите градове се строят огромни хангари и мачти за привързване на машините.

 През 1929 г.  LZ 127 прелита без престой над България и София. Най-южната германска въздушна база е била в Ямбол. Там е действал с разузнавателни задачи над Черно море цепелинът на флота ZLX, пребивавал в специално построен хангар на 5 км от града до военното летище.

Преданието за разбития цепелин край местността Камъка в Горна Оряховица може да се обясни с полета на цепелин, който е разузнавал около Черно море и Добруджа през септември 1917 г. по време на войната  срещу Румъния.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ