област Велико Търново
Сподели
05 окт 2020
Автор: ОбластВТ

Празникът на еленския бут няма да се състои тази есен

Празникът на еленския бут няма да се състои тази есен
Празникът на еленския бут, който традиционно се провежда по Димитровден, тази есен няма да се състои.
 
Общинският оперативен щаб и организаторите на празника – община Елена и Местният съвет по туризъм проведоха две съвместни заседания и в крайна сметка, след продължителни разисквания, постигнаха единно становище.

„Изключително трудно и с огромно съжаление, но с необходимата отговорност взехме решението за отмяна на Празника на еленския бут заради удължената до края на м. ноември извънредна епидемична обстановка и действащите противоепидемични мерки в страната, обявени със заповеди на министъра на здравеопазването. Като разумни и отговорни хора сме длъжни да помислим преди всичко за здравето и живота както на жителите на общината, така и на гостите на нашия град. Отмяната се налага и заради това, че пъстротата и колоритът на празника през последните години събират на ограничено място в централната градска част десетки хиляди посетители. Невъзможно е в тази ситуация да бъдат ефективно осъществени противоепидемичните мерки, а в условията на продължаващата извънредна епидемична обстановка, това би било неоправдан риск“, сподели кметът на общината инж. Дилян Млъзев.


Къщите за гости, хотелите и другите места за настаняване са отворени за гости и туристи, които предпочитат да прекарат свободното си време по Димитровден в Еленския балкан. Няма да има обаче организирани празнични събития – концерти, изложби, игри, възстановки, касапски кът, нито скари на открито, сергии и павилиони за продажба на занаятчийски и други стоки. Собствениците на магазини, ресторанти, механи и къщи за гости ще предлагат и продават еленски бут по обичайния ред и при строго спазване на противоепидемичните мерки.

„Тази година всичко ще е различно. Няма да има специална организация на движението в централната градска част, няма да има кътове за хранене на открито. По-добре е за почитателите на нашите кулинарни специалитети, които нямат резервирани места в хотелите и къщите за гости през уикенда по Димитровден, да посетят нашия град в друго време, за да не останат недоволни от липсата на места за паркиране и възможност за изхранване. Туристическите агенции, които са избързали да обявят организирани екскурзии, свързани с празника, да проявят коректност и да ги отменят, за да не разочароват клиентите, които са им се доверили“, призовават още от Общината.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ