област Велико Търново
Сподели
14 апр 2021
Автор: ОбластВТ

Правителството отпусна средства за реставрация на Старата митрополия в кв. „Асенов“

Правителството отпусна средства за реставрация на Старата митрополия в кв. „Асенов“
С 3,6 млн. лева започва основен ремонт на ВиК и на булевард „България“
 
Правителството отпусна 2 млн. лева за реставрация и реконструкция на сградата на Старата митрополия, намираща се в подножието на крепостта Царевец – във великотърновския кв. „Асенов“. Премиерът Бойко Борисов и кметът Даниел Панов съобщиха добрата новина на великотърновския митрополит Григорий. „Хората в града и духовниците го заслужават. Всяка седмица предоставяме средства за обновление на църкви и манастири, помагаме и на общините. Благодарение на тези инвестиции българските градове и села стават все по-красиви и това се оценява“, коментира премиерът.

Великотърновският митрополит Григорий представи проекта за преобразяването на старинната сграда в съвременен светски колеж, в който ще се преподават както богословски, така и светски предмети.

Във финален етап е основният ремонт на епархийската библиотека, за който финансирането в размер на 2,4 млн. лева също бе осигурено от правителството. „Сградата става прекрасна и я спасихте. Едно по едно се прави всичко. Библиотеката е много важна за целия град, за студентите“, посочи митрополит Григорий и добави, че в нея ще се съхраняват над 35 000 тома литература.Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че настоящото правителство е изпълнило управленската си програма и напомни за постигнатото в сферата на доходите, инфраструктурата и големия успех на България с приемането й в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз. „Ние можем да покажем какво сме направили“, отбеляза министър-председателят по време на посещението си във Велико Търново. Заедно с него бяха министрите на здравеопазването и на финансите проф. д-р Костадин Ангелов и Кирил Ананиев.

С 3,6 млн. лева финансиране от правителството до два месеца започва смяната на ВиК-мрежата под булевард „България“, обяви кметът Даниел Панов. С това се решават дългогодишни проблеми. След смяната на водопроводите и колектора булевардът ще бъде цялостно преасфалтиран. Основен ремонт ще се направи и на кръстовището край
„Беляковско шосе“.

Премиерът Борисов, кметът Панов и министрите посетиха и новия корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, чието строителство е във финален етап. В него ще бъдат преместени отделенията от т.нар. Стара болница, апаратурата ще е съвременна и коренно ще се смени цялата визия на болницата. 450 000 лева ще са годишните икономии само от транспорт, посочи директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев.

Със средства от държавата в здравното заведение ще бъде създадена и хибридна операционна зала, в която ще се лекуват пациенти с остра съдова патология не само от Велико Търново, но и от съседните области и няма да се налага транспортирането им до София. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ