област Велико Търново
Сподели
15 мар 2020
Автор: ОбластВТ

Правителството взе сериозни мерки в подкрепа на бизнеса

Правителството взе сериозни мерки в подкрепа на бизнеса
Удължаване на срока за годишното счетоводно приключване, както и за отстъпката при плащане на местни данъци и такси, са част от мерките, които правителството обсъжда за смекчаване на натиска върху бизнеса и интензивността на работа в условията на извънредно положение.

Мерките ще бъдат финализирани утре, а министърът на финансите Владислав Горанов съобщи днес на извънреден брифинг в Министерския съвет някои от тях, включително осигуряване на ликвидна подкрепа на засегнати фирми и стимул да не се съкращават работници.

„Ще предложим удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни“, каза той.

„Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местните данъци и такси с отстъпка, който изтича в края на месеца“, каза Горанов и обясни, че сега много хора искат да се възползват от отстъпката, а трябва да се избягва струпването на хора.

„С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за тези бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките, които наложи правителството“, каза министърът. И посочи, че държавата е готова да подкрепи допълнителна капитализация на банката.

Владислав Горанов каза, че е консултирал със социалния министър Деница Сачева краткосрочна мярка, която може да бъде стартирана като едномесечна, за фирми, които планират да съкращават работници. Той обеща финансиране на 60 процента възнаграждението на служителите в бизнеси, които са доказано засегнати от извънредното положение, въведено заради разпространението на заразата. Тази мярка ще важи, когато работодатели са решили, че трябва да освободят свои служители, заради въведената забрана за търговска дейност, която ги е засегнала.

„Тези които са засегнати от ограниченото потребление и нарушаването на веригите за доставки и имат намерение да съкращават служители, да не го правят… а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта, а държавата през осигурителната система (през Фонда на държавното обществено осигуряване) да предоставени този месец под формата на помощ за тези бизнеси 60% от възнаграждението на техните служители, която би се платила, ако те ги освободят“, каза той.

Вероятно тези мерки ще бъдат обявени официално утре с повече подробности, допълни Горанов.

Очаква се Европейската инвестиционна банка в лицето на Лиляна Павлова също да анонсира мерки, от които да се възползва българския бизнес, допълни той.
Финансовият министър посочи, че в следващите дни и седмици ще бъде направена преоценка на заложените инфраструктурни проекти и на тези за модернизация на въоръжените сили. Горанов отбеляза, че правителството ще се върне към тези проекти след приключване на кризата.
Според финансовия министър държавата има резерви, но при една сериозна стагнация могат да бъдат изчерпани за държавни разходи. По думите му, при задълбочаване на кризата ще трябва да се гарантират плащанията към МВР, МО и здравеопазването.  "Правителствените резерви не трябва да бъдат изхарчени за месец или два", посочи Горанов и предупреди: "Резервът на държавата е малко над 10 милиарда в момента. Ако бизнесът не се държи адекватно към фиска, тези пари няма да стигнат за дълго време", каза Горанов.

На въпрос на репортери, Горанов посочи, че не се обмисля банкова или данъчна ваканция. Той допълни, че банките сами могат да решат колко да са гъвкави с клиентите си.

От думите на финансовия министър също така стана ясно, че предложението на БСП за мораториум на битовите сметки в момента не е на дневен ред. "Разходът за едни е приход за други", посочи той.

Източник: БНР
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ