област Велико Търново
Сподели
24 фев 2018
Автор: ОбластВТ

По традиция - "Мъжка сватба", хора и много веселие за Тодоровден в село Първомайци (Галерия)

По традиция - Мъжка сватба, хора и много веселие за Тодоровден в село Първомайци (Галерия)
За поредна година Тодоровден събра жители и гости на горнооряховското село Първомайци в двора на ОУ „Елин Пелин”. 


Празникът започна с традиционната обиколка на имениците в селото, с пожелания за здраве и берекет. Сватбарското шествие обиколи близо 20 къщи. Традиционно превозът на шествието се състоеше от каруци, а на чело бе кобилата Мая, която бе закичена с българския трибагреник. Домакините посрещаха своите гости с богата почерпка, а за здраве се играеха и празнични хора.От кметството в село Първомайци се бяха погрижили и за забавлението на най-малките. Децата имаха възможност да се снимат с понитата Розалия и Араб, а най-смелите от тях дори ги пояздиха.

След това дойде време и за „сватбената церемония“. Дегизирани в сватбени одежди, младоженците преминаха по червен килим до сватбения олтар. Кметът на селото Ясен Янков поздрави гостите и венча младите Жана-Дарк Цицелкова Кривошапкова и Патьо Фенеров Мераков. След бракосъчетанието булката спази традицията и хвърли букета сред гостите. „Който хване букета, догодина ще бъде булката на Тодоровден“, каза кметът Янков.
На празника присъстваха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, и кметовете на Драганово и Правда - Нели Грошкова и Венета Василева.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ