област Велико Търново
Сподели
25 май 2021
Автор: ОбластВТ

Поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”

Поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”
За поредна година Сателитен Ротари клуб Павликени – Бяла Черква към Ротари клуб Велико Търново, организира благотворител поход  „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”, който е за набиране на средства за историческите паметници в община Павликени.

Местността Канлъдере (Кървав поток, дол) в землището на село Вишовград е арена на четвъртата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на 9 (22) юли 1868 г. Тук след тежък ръкопашен бой е бил пленен от османците Стефан Караджа. В неравната битка падат 29 герои. Признателните потомци издигат паметник, а в последните години още два, на историческото място. Времето оказва влияние върху паметният знак и той е започнал да се руши. Забелязвйки това, членовете на Сателитен Ротари клуб Павликени-Бяла черква, в съответствие с декларираната от тях кауза за Развитие на туризма и популяризиране на исторически и забележителни места в община Павликени, вземат решение да не остават безучастни.

„Изработихме и поставихме указателни табели за главния път, от който се отбиват автомобилите за посещение на местността. На 22.05.2021 г. организирахме събитие в местността, на което поканихме много гости и приятели.

Специални гости бяха кметът на община Павликени Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет на община Павликени  Христо Кавалски, кметът на град Бяла черква Албена Тодорова, както и Надежда Воробьёва - аташе към руското посолство в Република България.

Лекция изнесе Нели Цонева, бивш директор на Исторически музей Павликени, а Детски художествен състав към Народно Читалище „Надежда – 1872“ село Лесичери поздрави гостите с песен. По инициатива на Национално дружество „Традиция“ се освети новото знаме, реплика на истинското знаме на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Ротарианците Кирил Андреев и Пенко Цанков, заедно с децата от читалището в село Лесичери и представителите на дружество „Традиция“ внесоха специално настроение с облечените народни носии и стрелбата с автентични за времето от събитието оръжия – пушки и пищови” – разказват членовете на клуба. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ