област Велико Търново
Сподели
14 мар 2019
Автор: ОбластВТ

Посланикът на Република Ирландия посети ВТУ

Посланикът на Република Ирландия посети ВТУ
На 13 март 2019 г. Н. Пр. г-н Майкъл Форбс, извънреден и пълномощен посланик на Република Ирландия в България и съвременната ирландска писателка д-р Ейлиш ни Гуивна, посетиха Великотърновския университет.

Те проведоха кратка работна среща с ректора проф. д-р Христо Бонджолов, на която бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи и развитието на ирландистиката в Университета.Точно в 16:00 часа в 321 ауд. започна среща разговор на д-р Ейлиш ни Гуивна със студенти, изучаващи английски език. Преди разговора проф. Хр. Бонджолов връчи Юбилеен плакет „55 години Великотърновски университет“ на Н. Пр. г-н Майкъл Форбс. След срещата се състоя прием на Посолството на Република Ирландия в Центъра по англицистика и ирландистика на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Събитието се организира във връзка с Националния празник на Република Ирландия – Деня на св. Патрик, който се чества на 17 март.

Единственият по рода си библиотечно-информационният център по англицистика и ирландистика в България е открит на 6 май 1992 г. в резултат на съвместна инициатива на Британския съвет в България и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2007 г. с предоставянето на художествена литература, речници и други информационни материали на ирландски език от посланика на Ирландия Н. Пр. Джефри Кийтинг, Центърът разшири дейността си и в областта на ирландистиката.

Вратите на Центъра са отворени за всички англоговорещи студенти и преподаватели от Великотърновския университет, както и за читатели от Велико Търново и региона, които желаят да се срещнат с британската и ирландската култура, представени от различни автори в над 11 000 тома. Центърът работи с известни британски издателства като Oxford University Press, Cambridge University Press, Longman и други.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ