област Велико Търново
Сподели
01 апр 2021
Автор: ОбластВТ

Повече от 12 часа продължава работният ден на земеделеца Симеон Вачков

Повече от 12 часа продължава работният ден на земеделеца Симеон Вачков
Фермерът е четвърти в листата на „БСП за България“

Повече от 12 часа продължава работният ден на земеделеца Симеон Вачков. И то, когато не е в кампания и не трябва наблюдава пролетната сеитба, след това есенната жътва. А сега, когато е и кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“, този работен ден се превръща в денонощие.

„Вече седем-осем години биологичният ми часовник е така настроен, че ме буди в 6,30 и не ми е нужна аларма. А и сънят ми е неспокоен заради проблемите, с които всеки ден се налага да се справям. Но, като пропуснем обичайните за всички хора дейности - кафе, закуска, малко минути с най-близките ми, първата ми среща е с моя бригадир. Той е човекът, на когото имам пълно доверие за бизнеса. Двамата с него сядаме сутринта в офиса, обсъждаме какво има да се прави за деня и тръгваме по базите, за да проследяваме нещата“, разказва първите часове от деня си Симеон Вачков, след това с усмивка признава, че  времето той е успял да съчетае капиталистическия бизнес и комунистическата дисциплина. „Възприел съм модела на дядо мин, който казваше, че без здрава ръка на управление, работата не върви. С времето разбрах, че е прав. Няма значение колко голям е бизнесът ти. И в началото, когато се занимавах със 180-те декара наследствени ниви и сега, когато имам 12 000 декара насаждения, ако не съм готов да имам здрава ръка, е невъзможно да управлявам бизнеса си“, признава Симеон Вачков, който осигурява доход на над 2000 души арендодатели и наемодатели на земя.

След това бързо съвещание в офиса, двамата се разделят и тръгват на път. Не може да се занимаваш със земеделие и да си останеш целия ден в офиса, категоричен е Симеон Вачков, който вече навъртял около милион и половина километра по пътя от Велико Търново до нивата. „Нивата няма да дойде при мен, аз трябва да отида там. И пътувам почти всеки ден до свищовските села, където са разположени базите ми“, допълва Симеон Вачков.

На нивата прекарва всички часове от втората половина на деня Симеон Вачков. Казва, че може да познае „настроението“ на нивата и на своите насаждения отдалече. „То е като инстинкт, който придобиваш след дълги години работа. Научил съм се вече да разбирам земята, да я слушам и мога да позная как ще се развие покълналото семе. Нашият бизнес е завод под открито небе. Работя под открито небе, което е чудесно, обаче все още не ми е по силите да управлявам природата и стихиите. А те връхлитат и понякога са безмилостни. Да не говорим, че и климатичните промени оказват сериозно влияние, пък и ние сме в засушлив район, което също е част от голямата картина“, разказва Симеон Вачков.

След това казва, че, каквото и да прави през деня, колкото и работа да има и каквито и да са проблемите, с които се е справял, той си е вкъщи най-късно в 8 вечерта. Това е часът, в който семейството се събира около масата. „Искам да вечерям със съпругата си Деница и със сина ми. Винаги е било така - нас трапезата ни събира и безрезервно вярвам, че този момент е част от възпитанието на детето. А аз искам да участвам в това“, усмихва се Симеон Вачков, който след няколко месеца ще стане баща за втори път.Но до тогава, той ще трябва да отделя още няколко часа от денонощието си за още една кампания - този път предизборна. Защото е кандидат за народен представител в листата на „БСП за България“. Освен това е първият фермер от Великотърновския избирателен район, който има реален шанс да влезе в Народното събрание. Така за последните 30 години областта ни може да има експерт в сферата на земеделието в парламента, защото Симеон Вачков, освен магистър по счетоводство от Стопанската академия в Свищов, има и завършена специалност „Агроном - растителна защита“ в Аграрния университет в Пловдив. Специализирал е и в Държавната селскостопанска академия „Тимирязев” в Москва.

В листата на „БСП за България“ Симеон Вачков е представител на гражданската квота и е под номер 4. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ