област Велико Търново
Сподели
11 окт 2018
Автор: ОбластВТ

Пасивна къща, иновативни изобретения и роботи представят в "Младежко техническо творчество 2018"

Пасивна къща, иновативни изобретения и роботи представят в Младежко техническо творчество 2018
За трета поредна година изложение-конкурс „Младежко техническо творчество” отвори врати за млади таланти от цялата страна в Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев приветства с добре дошли гостите.Гости на откриването бяха областният управител проф. Любомира Попова, инж. Румяна Костадинова от МОН, началникът на РУ на МОН инж. Розалия Личева, представители на университети и научно-технически съюзи, както и представители на партниращите организации, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, директори, учители и ученици.

 Над 300 участници, в продължение на три дни, ще представят своите разработки в областта на електрониката и електротехниката.

Робо-Академия при института по роботика на БАН тази година отново взе участие съвместно с НПГКТС – Правец с няколко разработки. Най-голям интерес предизвикаха автоматичната хранилка за животни, която при определен час се задейства моторче и пуска храна; и лазерното пиано, на което при свирене на определена мелодия се задейства код, а устройството пуска бонбони.Учениците от ПГЕЕ „Ал. Арнаудов” – Русе са подготвили робот, който отчита цветове с помощта на сензор и произнася имената им на английски език. Направен е изцяло от лего елементи.НВУ „Васил Левски” –Велико Търново участва с макет на Големия адронен колайдер, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания. Това е най-мощният ускорител на частици в света. Предназначен е за изследване на реакциите при сблъсък на два потока (лъча) от високоенергетични протони със сумарна енергия. Чрез разработката може да се установи какво се е случило след Големия взрив.Клуб „Роботи” – Бяла (Русе) показват робот, който са проектирали заедно с проф. Ал. Иванов – преподавател в Русенски университет. Машината може да разделя предмети по цвят чрез специален сензор. Има шест степени на движение.ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”  - Горна Оряховица представя: танк, който се движи сам и благодарение на звукови сигнали не се блъска в обекти; 3D принтирана ръка, която репликира движения; симулация на звездното небе и астрокалкулатор, който предвижда и изчислява траектории и разстояния. Голям интерес предизвика макетът на пасивна къща, която се самозахранва чрез панел или друг вид възобновяем източник на енергия. „Младежко техническо творчество” продължава утре (петък) с научно-техническа :конференция от 10:30 часа в спортната зала. Награждаването ще бъде от 17:30 часа.Домакин на събитието е „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” – Г. Оряховица. Организатори на мащабния проект са Фондация „Милен Григоров“, Федерацията на научно-техническите съюзи – Велико Търново,  Община Горна Оряховица. Форумът се подкрепя от Министерството на образованието, Асоциацията на индустриалния капитал, „Ротари клуб” Горна Оряховица - Лясковец и много фирми.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ