област Велико Търново
Сподели

Парад на техниката в Седмицата на пожарната безопасност организираха в Горна Оряховица

Парад на техниката в Седмицата на пожарната безопасност организираха в Горна Оряховица

Първи по рода си парад на пожарната техника организираха в двора на сектор „Специални оперативни дейности“ в Горна Оряховица. Повод за събитието е професионалният празник на българските огнеборци. В парада се включиха над 20 автомобила и спасителна техника. Направени бяха и демонстрации от спасителните отряди на сектора.

На необикновеното събитие присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, спасители, пожарникари и служители специализираните дейности и десетки граждани. Деца от ДГ „Бодра смяна“ казаха стихчета и пяха песнички, посветени на огнеборците.

Наред с изложбата на огромните машини, специалисти по спасителни акции направиха демонстрация. Показаха как се спасява човек в случаите, когато пострадалият се намира в труднодостъпно за техника място.

На най-голямо внимание се радваха Кразът-кран, който е специализиран автомобил за спасителни операции. Използва се за повдигане и преместване на аварирала или катастрофирала автомобилна и ЖП техника.  Всъдеходът „Амфибия“, който се използва по време на наводнения или на труднодостъпни местности и може да евакуира 16 души едновременно.

Верижната машина – влекач, снабдена с GPS система. Предназначена е за реагиране при неблагоприятни атмосферни условия, за доставяне на храна и транспортиране на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Максималната му маса е 26 хиляди килограма и максимална скорост на движение по суша – 60 км/ч. На парада имаше още влекач с платформа, пожарни автомобили с висока проходимост, мобилен команден пункт, товарачи, фадроми и други. Десетки се снимаха за спомен с рядко срещаните машини.

Днес се състояха и работни срещи с кметовете на общините Горна Оряховица и Лясковец, на които бяха обсъдени взаимодействието, обучението и съвместната работа с доброволните формирования за преодоляване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и за отстраняване на последиците от тях.

Утре, на Кръстовден ще бъде отслужен тържествен водосвет за здраве на всички служители и техните семейства.

В Седмицата на пожарната безопасност са предвидени още мероприятия с деца от детските градини  в двете общини, занятия по евакуация, разговори за мерките за противопожарна безопасност. Огнеборците се включват и в дарителска кампания в помощ на децата на загиналите при изпълнение на служебния дълг служители от ГДПБЗН.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ