област Велико Търново
Сподели
15 апр 2020
Автор: ОбластВТ

Пано с образа на бележития търновец Георги Живков краси Спортното училище

Пано с образа на бележития търновец Георги Живков краси Спортното училище
Ликът на бележития търновец Георги Живков вече краси фасадата на Спортното училище в старопрестолния град, което от началото на настоящата учебна година носи неговото име. Училището е първото в града и в региона, чийто патрон е изобразен с огромен портрет.

Георги Живков е представен с ордените „За храброст“ I-а степен и звездата към него, „Свети Александър“ и с възпоменателния орден за възшествието на престола на цар Фердинанд.

Инициативата е на Комитет „Генерал Сава Муткуров“, по чиято идея училището е кръстено на името на Георги Живков. Паното е дело на талантливите художнички Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева-Маринова, познати с творчеството си във Велико Търново, България и в чужбина.

Георги Живков е бележит българин, учител и революционер, строител на държавността след Освобождението, първи кмет на Търново, три пъти председател на Народното събрание, министър на просвещението. Той е човекът, положил началото на спортното образование в България. Георги Живков е един от тримата българи, които са удостоени с най-високата степен на ордена „За храброст“. Другите двама са Стефан Стамболов и генерал Сава Муткуров.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ