област Велико Търново
Сподели
14 авг 2018
Автор: ОбластВТ

Паметен знак край Божевци ще напомня за подвига на последните четници на Хаджи Димитър

Паметен знак край Божевци ще напомня за подвига на последните четници на Хаджи Димитър
Каменна чешма с паметна плоча откриха вчера край близкото до град Елена сливенско село Божевци. Паметният знак е направен по повод 150 години от героичния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. На 13 август 1868 г., в местността Кървавата нива край Божевци, се сражават последните четници на двамата войводи.В знак на преклонение пред саможертвата им, признателни потомци изградиха паметния знак с подкрепата на Общините Сливен и Елена. Родолюбивото дело е сторено с дарения и доброволен труд на хора и организации от двата града и от Божевци, на които кметът на селото Христо Стефанов благодари при откриването. Събитието уважиха зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова и общинското ръководство на Елена, чийто кмет инж. Дилян Млъзев също поздрави присъстващите. Той подчерта, че тази патриотична инициатива е резултат от добрите взаимоотношения и връзките между хора от Елена и Божевци, което навремето административно и било в Еленска околия, а до днес си остана в Еленска духовна околия. Архиерейският й наместник Валентин Георгиев отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите и освети паметния знак, открит от зам.-кметът на Сливен и кметът на Божевци.

Директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков разказа за подвига и пътя на четниците. Групата от 14 души от четата начело с Димитър Заралията, на път за връх „Бузлуджа“, се загубват от основното й ядро. След неуспешни опити да се съединят с нея, поемат към старото хайдушко сборище „Агликина поляна“ в Сливенския балкан, където съгласно плана за действие е трябвало да се създаде Привременно правителство за освобождението на България. Групата е озадачена, че не намира никого на определеното място, без да подозира за истинската съдба на Хаджи Димитър и неговите другари. Изчакват 4-5 дни, като постоянно водят битки с преследващия ги враг. След като пада убит и водачът им, оцелелите решават да тръгнат по билото на Балкана за Сърбия, но се объркват през нощта и осъмват в местността край Божевци. Скриват се от дъжда във воденицата, но скоро са открити от многобройната потеря, която претърсва околностите. В кратката схватка падат убити двама четника, останалите се предават. Четирима от тях са обесени, другите са заточени, сред тях и синът на баба Тонка - Ангел Обретенов.

За да напомня за тези събития, назад във времето е поставена паметна плоча, но вандали я разбиват. Идеята за новия паметен знак с форма на морена е на кмета на Божевци и еленчанина Стоян Стоянов, който е основният дарител. Делото има и сантиментална стойност за семейството му. Прадядото на неговата съпруга Пепа – Петко Хараламов купува след Освобождението голям чифлик в това землище, където до национализацията развива голяма стопанска дейност и създава поминък за местните хора. Другият му внук – проф. Панайот Панайотов пък е инициатор и дарител за изграждането на параклис в Божевци, където дотогава не е имало православен храм.

Новата паметна плоча с имената на четниците също е направена безвъзмездно - от еленския каменоделец Зафир Зафиров, а старата е поставена на мястото на воденицата, където са заловени народните поборници. Водата за чешмата е докарана от близо половин километър разстояние, с помощ се включиха и от фирмата на Петко Лазаров от Елена, която извърши строителните работи. Беседката край паметния знак е дарение от Община Сливен, а указателните табели по новата туристическа пътека – от Община Елена. Пътеката, която носи името „По стъпките на последните четници на Хаджи Димитър“ е маркирана доброволно от Туристическото дружество в Елена. Началото й води от старо хайдушко сборище до хижа „Буковец“ в Еленския балкан. Минава през хижа „Чумерна“, резервата „Бяла крава“ и стига до местността Козни дол, където е издигнат паметният знак. Идеята е маршрутът да продължи през Сайганица, Кипиловската крепост до град Котел.

Красивата природа, съчетана с богатата история по тези места, тепърва ще привличат за отдих и туризъм.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ