област Велико Търново
Сподели
23 май 2019
Автор: ОбластВТ

От празните витрини до 3D мапинга или как Горна Оряховица влезе в Европа

От празните витрини до 3D мапинга или как Горна Оряховица влезе в Европа
През последните години Горна Оряховица добива все по-ясно облика на европейски модерен град
Железничарската столица помни страшната икономическа криза от 90-те години на миналия век
 
Горна Оряховица добива все по-европейски вид, а градът се развива динамично. Това е ясно за всички, но особено за тези, които не са посещавали града от дълго време. За да се разбере най-точно в какво се състои промяната, е достатъчно да се върнем 30-ина години назад, през 90-те години на миналия век, когато страната ни изживява една от най-тежките си икономически кризи. Период, известен като гладните Луканова и Жан Виденова зими.Демократичното управление на БСП води до там, че магазините в железничарския град са опразнени до шушка. Липсват елементарни стоки като хляб, мляко, месо, олио, захар, брашно, най-обикновени лекарства като аспирин, аналгин, сироп за кашлица. В абсолютен лукс се превръщат дрехите в търговската мрежа, за да си купят обувки хората чакат на километрични опашки. Няма бензин, вихри се спекула, а инфлацията гони безбожни рекорди.Градът е призрачен, в него нищо не се развива, няма инвестиции, армията на безработните се увеличава драстично. С един универсален магазин и един-два ресторанта и кафенета, градът в центъра на България добива по-скоро облика на селище от градски тип.
 

Протест на "Захарни Заводи" ад - Горна Оряховица след кризата
 
Услужливата памет на някои хора удобно изхвърля тази част от историята на Горна Оряховица, а тя е факт. Така, както е факт и това, че от управлението на един град зависи неговото развитие.

Десетки милиони левове инвестиции, мащабни проекти, ремонти, обновяване, бележат последните години от историята на Горна Оряховица. След години на застой, басейнът в града връща славните си години с мащабна инвестиция от частен възложител. Обектът е  единственият в Северна България с олимпийски размери. В града има кино, което прожектира актуални филми.С атрактивните си и все по-разнообразни прояви, Горна Оряховица се превърна в културна туристическа дестинация. Славата на Празника на горнооряховския суджук отдавна надхвърли границите на България и събира посетители от близо и далеч. Как се пазят българските традиции доказва международният фолклорен фестивал „Раховче“. Младите хора са изключително доволни, че концертът на „Кока Кола“ за втора година тръгва именно от Горна Оряховица.
Десетки санирани блокове по европейска програма заменят вида на безличните  и олющени панелки.. Феновете на спорта оценяват като голяма придобивка стадиона, който е изцяло ремонтиран, и вече има ново осветление и съблекални.С две нови игрища с осветление и противоударна настилка се сдоби и едно от най-големите училища СУ „Георги Измирлиев“. Друго учебно заведение - ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, е с изцяло модернизирана база и основен ремонт на учебната сграда с включени мерки за енергийна ефективност. Покривът е изцяло поправен, вградени са нови отоплителни системи, подменени са ВиК и ел. мрежата. Сменена е изцяло дограмата.По грижата за децата си личи доколко е далновидна една власт.  Детските градини в Горна Оряховица са изцяло санирани и с модерна база. Парк „Детски кът“ е новото място за почивка и отмора на горнооряховчани. Той е обновен изцяло – с нови растителни видове, спортни игрища, детски площадки, осветление, алеи. Подменен е на 100 % водопроводът в село Първомайци – нещо, с което не могат да се похвалят дори райони в София. Почти всяка седмица в Горна Оряховица гостуват различни театрални и музикални постановки, а много звезди на театъра предпочитат да играят пред горнооряховската публика, заобикаляйки други големи сцени в региона.
Предприятията в региона се развиват. Структуроопределящото дружество "Захарни заводи" инвестира наскоро 11,19 млн. лв. в нова инсталация за производство на етанол. Технологията е иновативна, а процесите са с много високо ниво на автоматизация. Инвестицията е част от вложените средства за модернизиране на завода за спирт, чиято обща стойност досега е 46 млн. лв.
Постиженията трябва да се оценяват и това е особено важно във  времена на избори. Такъв е периодът сега, когато жителите на Горна Оряховица трябва да решат дали да дадат гласа си за европейското, прогресивно и правилно развитие на града си, или ще тръгнат по пътя на застоя, регреса и връщането назад.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ