област Велико Търново
Сподели
16 авг 2018
Автор: ОбластВТ

От образованието към професията: разговор с Милена Димитрова - директор на ПГЕЕ "М.В.Ломоносов" Г.O.

От образованието към професията: разговор с Милена Димитрова - директор на ПГЕЕ М.В.Ломоносов Г.O.
Къде да продължа своето образование - пред този въпрос са изправени осмокласниците всяка година. Съществен старт в живота дава качественото обучениe, което определя възможностите за успешна интеграция в българския и международен пазар на труда. По тази тема разговаряхме с директора на Професионална гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ инж. Милена Димитрова. 

Здравейте, г-жо Димитрова! Като директор на професионална гимназия, бихте ли ни разказали какви предимства дава професионалното образование?

Здравейте! През последните години професионалните училища отново утвърдиха престижна позиция и станаха предпочитани. Това е така, защото дават сериозни предимства на пазара на труда. Над една трета от работната сила в България е именно с професионална квалификация, като заетостта при тях е с 13% по-висока от средното ниво за страната. Освен това, средни специалисти се търсят в сравнително високоплатени и високопродуктивни сектори на икономиката.

Защо ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ е добър избор за квалификация?

Ние спазваме традициите на професионално училище, но и следваме модерните тенденции, които налага времето. По този начин отговаряме на интересите на младото поколение. Затова специалностите ни са ориентирани към най-актуалните и добре заплатени професии днес. 
Завършилите при нас получават преференция 0.5 върху бала, което е голяма привилегия при кандидатстване в технически университет. Случвало се е наши възпитаници да бъдат приети с точки, над максималния бал. Дори кандидатстудентските изпити за техническите университети във Варна, Русе и Габрово се провеждат в нашето училище. Предлагаме също възможност за участие в различни програми и обучения, за които децата получават сертификати, признати не само в България, но и в Европейския съюз.
Училището ни е уникално със своите специалности. Привличаме таланти от региона, съседните области, дори и от по-отдалечени градове на страната, като Бяла и Добрич.
Имаме многобройни форми на извънкласна дейност, в които учениците ни имат прекрасната възможност да развиват своите интереси и таланти – спорт, екология, роботика, електроника, електротехника, заваряване, кулинария, изкуства и традиции.

Какви паралелки предлага училището?

Тази година увеличихме приема на пет специалности. Най-новата е „Електрообзавеждане на производството“, останалите са „Електроенергетика“, „Промишлена електроника“, „Компютърна техника и технологии“ и „Приложно програмиране“. Продължаваме да работим по системата за дуално обучение съвместно с водещи фирми в областта на енергетиката, електротехническата промишленост и фирми, занимаващи се с ИТ.

Имате ли участие в национални или международни проекти?

В гимназията активно работим по европейски и национални програми, които дават възможност за професионално надграждане на образователния процес. Чрез тях нашите ученици развиват уменията си, обогатяват езиковата си култура, запознават се с чужди традиции. През месец април, по програмата „Еразъм+“, се реализира 3-седмична учебна практика на 20 ученици в Англия, а през септември предстои двуседмична практика в Испания на други 20 ученици. В края на мобилността учениците получават сертификати за проведена практика в европейска държава и по английски език. При съвместна работа с техническите университети и компании като Енерго-Про Варна и Хефти-металс София, даваме удостоверение за професионална подготовка. 
През изминалата учебна година, по проект на МОН започнахме практическо обучение в реална работна среда в седем фирми, с които имаме дългогодишно партньорство – „Диком Електроникс“ ООД, „Пасат Електроникс“ ООД, „Каси Темпра Пак“ ООД, „Фалкон – ПРО“ ООД, „Грейко Инженеринг“ ООД, „Бултраф“, „Технодом“ ООД и ЕТ „Г.О. САТ – Николай Кумпиков“.

Разкажете ни за постиженията, които реализирахте през изминалата вече учебна година?

Изключително съм горда с успехите на нашите възпитаници. Знаете, хандбалният отбор стана национален шампион и замина на Световно първенство в Катар. Други 9 ученици получиха сертификати за постигнато ниво в „Международна награда на херцога на Единбург“. Два отбора участваха в конкурс „Най-добър млад инсталатор“, проведен в град Русе. Комисията отличи само шест отбора от цяла България, като единия е нашият отбор. Имаме и второ място в страната на състезание по статистика от трима деветокласници.  Други наши ученици участваха в състезанието „Млади таланти“ в София, където представиха своя проект за умна саксия. Трета награда и диплом за отлично представяне нашите таланти донесоха и от Международен фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество „От винта!“. Имаме още десетки отличия и сертификати от изложения и олимпиади.

Какви други дейности развивате?

В училището работят различни клубове, съобразени с желанията на учениците. По проект „Твоят час“ работят ученици от 8, 9, 10, и 12 клас. В „Багатур“ членуват деца, които са свързани с любовта към българското. С тях реализирахме благотворителен коледен базар, средствата от който дарихме на нуждаещи се. През април участвахме във Великденския концерт на РУО Велико Търново с лазарки. Имаме сформирани ателиета по фотография, шахмат, риболов, стрийтбол, микроконтролери, приложна електроника и други. Голяма слава доби нашият „Театър 220“ с ръководител Рена Дранкюлева. Трупата представя десетки постановки, предимно българска класическа драматургия. Всяка година получават награди от фестивали и театрални празници в цялата страна.

С каква материална база разполагат учениците?Можем да се похвалим с най-новата придобивка на училището – лаборатория по микроконтролерна техника. Предстои обновяване и модернизация на регионалната инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 17 държавни професионални гимназии в системата на МОН, по ОП „Региони в растеж“. Предвидено е цялостно саниране – топлоизолация, ремонт на всички покриви (без този на двуетажната сграда в двора на училището, защото е направен преди няколко години), физкултурен салон, сграда с работилници, основната сграда, подмяна на захранващи кабели към главно разпределително табло, подмяна на захранващи кабели към всички етажни табла, цялостна подмяна на осветлението с ЛЕД, включително и дворното осветление. Включено е и частично пребоядисване, след подмяната на осветителните тела.И за финал, Вашето послание към учениците?

Ако успееш тук, ще успееш навсякъде! Това е и девизът на нашето училище, който се реализира чрез успехите и постиженията на своите ученици. Ако обществото и работодателите оценят качеството на завършващите, то завършващите оценяват качеството на професионалното образование.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ