област Велико Търново
Сподели
13 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Отличници по статистика от ПГЕЕ “М.В.Ломоносов“ са класирани за втори кръг на Национално състезание

Отличници по статистика от ПГЕЕ “М.В.Ломоносов“ са класирани за втори кръг на Национално състезание

Първият кръг от Националното състезание по статистика за ученици, организирано от  Националният статистически институт (НСИ) на Република България се проведе на 1 юни. В надпреварата се включиха отбори с по трима ученици и един учител – ментор. За участие бяха регистрирани 63 отбора от цялата страна. От тях 44 успешно преминаха първия кръг.

Сред целите на състезанието е да се засилят любопитството и интересът на учениците  към статистиката, да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване, да се насърчи работата в екип и сътрудничество като средство за постигане на общи цели и да се предостави възможност за творческа изява на учениците.

Състезанието се проведе под формата на он-лайн тест, като учениците решаваха задачи от три категории -  основни познания по статистика, познаване на Националния статистически институт и неговия сайт и интерпретиране на статистически текст.

От Великотърновска област напред продължава само отборът на ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ - гр. Г.Оряховица с ментор Марина Илиева и участници  Емануил Ангелов, Илиян Борисов и Стелиян Мъглов от 11 клас.

Вторият кръг от състезанието ще се проведе на 17 юни.  Той ще включва разработване на анализ на статистически данни по дадена статистическа тема. Обхватът ще позволява да се анализират различни аспекти в съответствие с предпочитанията на участниците. Предвиденото време за изпълнение на анализа е 240 минути. Участниците трябва да покажат знания и умения относно правилното разбиране, интерпретиране и представяне на данните.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ