област Велико Търново
Сподели
03 май 2019
Автор: ОбластВТ

Открит урок за рода Грънчарови представиха ученици от СУ „Вичо Грънчаров“

Открит урок за рода Грънчарови представиха ученици от СУ „Вичо Грънчаров“
Ученици от 7 „в“ клас представиха открит урок на тема „Фамилия Грънчарови“. Занятието се проведе вчера в историческия музей, в присъствието на ученици, учители, родители и граждани.

Децата се бяха подготвили с презентация и облечени в старовремски одежди, пресъздадоха важни за историята на региона събития. Преподавателят им по история Роси Петрова бе водещ. Урокът започна с бележития момент, в който Рюстем паша опитва от горнооряховския суджук  в гостилница на чаршията. Тук той споделя, че е получил ферман от султан Сюлейман, в който му е наредено да отиде в Цариград. От тази среща се заражда славата на месния специалитет.

Учениците засегнаха темата дали има герои в днешно време и какво точно означава да си герой. Има хора, които са в основата на нашето минало, без да имат синя кръв - това са нашите съграждани – членовете на фамилия Грънчарови, казаха децата. Всеки един от седмокласниците представи момент от живота на тримата братя Моско, Сидер и Вичо.

Най-голямо внимание привлече историята за спасителката на Горна Оряховица – Елена Грънчарова и срещата й с търновския паша, в която изрича легендарните думи „Мене бият, и аз бия“. Съпругата на Моско - Елена Грънчарова участва в ушиването на знамената за въстаниците от Първи революционен окръг, а след залавянето на местните дейци, оглавява похода на горнооряховските жени до търновския паша, с което спасява града от опустошение.

В края на урока, седмокласниците получиха грамоти от директора на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова за отличното представяне на историческите факти. Директорът на музея Пламен Мадемов подари на децата книгата „Регионът на Горна Оряховица от Неолит до Средновековие“. Събитието приключи с изненада, подготвена от учителите – тематична торта за почерпка.


ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ