област Велико Търново
Сподели
17 юни 2020
Автор: ОбластВТ

Отварят кризисен център "Търновград" за закрила на жертвите от домашно насилие

Отварят кризисен център Търновград за закрила на жертвите от домашно насилие
Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри дискусия във връзка със зачестилите случаи на домашно насилие и престъпления от омраза по време на извънредната обстановка. Инициативата е съвместна с Център "Амалипе".

"Положението на жертвите на домашно насилие се утежнява поради социалното дистанциране и изолирането по време на периодите на принудителна изолация в домашни условия. Всички отговорни институции трябва да обединят сили и да бъдат насърчавани да предприемат специални мерки за подкрепа и защита на жертвите на домашно насилие. По този повод, от 1 юли  във Велико Търново ще заработи кризисният център „Търновград“, който е първият по рода си в региона. В центъра закрила ще получават хора от десетте общини в областта – жертви на домашно насилие", каза при откриването на срещата областният управител.

На срещата бе обсъдено отражението на пандемията от Covid-19 върху засилването на случаите на домашно насилие в уязвими общности. Теодора Крумова от център Амалипе сподели, че през последните седмици са зачестили сигналите за домашно насилие. Дистанционно в срещата се включи и представител на Европейския съд по правата на човека, който говори за международния аспект на проблема.  
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ