област Велико Търново
Сподели
29 юни 2020
Автор: ОбластВТ

Отбелязваме празникa на жътвата - Петровден - с курбан за здраве и плодородие

Отбелязваме празникa на жътвата - Петровден - с курбан за здраве и плодородие
Днес, 29 юни, отбелязваме Петровден. Денят е посветен на християнските първовърховни апостоли св. Петър и св. Павел. В някои краища на страната, Павловден се празнува отделно - на 30 юни.Според народните представи, Свети Петър е добродушен старец, който е облечен в бели дрехи. На него се паднала голямата отговорност да съхранява ключовете за рая при подялбата на света между светците.

В традиционния български бит, Петровден е един от най-почитаните празници през летния период.

По стара българска традиция, на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца. Днес приключват Петровите пости и на трапезата се сервират ястия с пилешко месо. Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

Празникът се свързва с жътвата, първите плодове (сливи и ябълки – петровки), младите животни и веселите Петровски събори.

Някога девойките и жените са излизали на поляните, за да се люлеят на люлки, извивали кръшни хора и пеели ритуални песни. Вечерта на празничната трапеза сядали само старите и женени хора, а младите са посрещали изгрева на слънцето. Девойките берели дванадесет цвята, но от дванадесет различни поляни и ги поставяли под възглавницата си,
за да им се присъни онзи, за когото ще се омъжат.  

В много селища на Петровден се правел общоселски курбан в памет на светеца. Най-често той бил съпътстван с тържествен молебен за здраве и благополучие.

Днес имен ден празнуват: Петър, Петя, Павлина, Павел, Полина, Пенчо, Камен и производните на тях имена.

Екипът на ОбластВТ поздравява всички именици, с пожелание за здраве и дълголетие!

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ