област Велико Търново
Сподели
17 юли 2018
Автор: ОбластВТ

Осветиха църквата „Св. Архангел Михаил” в село Горски Сеновец

Осветиха църквата „Св. Архангел Михаил” в село Горски Сеновец
Група будни жители на стражишкото село Горски Сеновец, след усилено събиране на средства през годините, успяха да възстановят разрушения храм „Св. Архангел Михаил” . Църквата е осветена на 15 юли 2018 г. от митрополита на Великотърновската епархия на Българската патриаршия - Григорий.

„Св. Архангел Михаил” е построен към края на 18. век и функционира до 1986 година, когато е разрушен от голямото стражишко земетресение. През 2008 г. се създава Фондация „Св. Архангел Михаил” за възстановяването на храма, с председател Недялко Димитров Димов (вляво на снимката), който е и първият дарител. През годините успяват да реализират два европейски проекта за конструктивно укрепване на храма. През 2014 е довършен иконостасът. През 2015 са направени стенописите на храма.През изминалата неделя (15 юли) бе представен и новият свещеник отец Йоан, който ще служи и стопанисва църквата. Новият живот на църквата бе приветстван водосвет и курбан.
Селото е родно място на загинали във войните за освобождението и обединението на България опълченци и войници. Тяхното дело не е забравено - на площада в селото има малка градинка с паметник и паметни плочи, на които са изписани техните имена. Църквата се намира непосредствено до паметника и мемориалните плочи. Строежът й е стартирал през 1880 година, а през 1882 година, след завършване на строежа е осветена от митрополит Климент. Кръстена е "Св. Архангел Михаил" и оттогава черковния празник става и празник (сбор) на селото.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ