област Велико Търново
Сподели
09 май 2017
Автор: ОбластВТ

Организират творческа вечер, посветена на Яна Язова във Велико Търново

Организират творческа вечер, посветена на Яна Язова във Велико Търново

Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново и дружество „Бъдители“ организират творческа вечер  „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност“. Организацията е по случай 105 години от рождението на писателката.  Събитието ще се проведе на 16 май в РНБ "П. Р. Славейков" от 17:30 часа.

С новите си разкрития ще запознае присъстващите литературният критик и журналист Юлий Йорданов. Той ще даде яснота по въпросите кога е родена Яна Язова, скандалът около рождената й дата, защо е този псевдоним и какво означава той, откраднат ли е ръкописът на романа "Левски", при какви обстоятелства е загинала Язова, къде е нейният гроб и други. Юлий Йорданов  е член на Съюза на българските писатели и дългогодишен журналист.

Яна Язова е потомка на болярски род, спасил се в Сухиндол след падането на Търново под турска власт.  Наречена е детето - чудо на българската литература. През 1932 година американският вестник “Крисчън Сайънс Монитор” съобщава, че тя е едно от двете или трите имена в българската литература, които трябва да се запомнят. Дебютната й стихосбирка с името “Язове”, редактирана прецизно от Александър  Балабанов, предизвиква сензация. Животът й, изпълнен с трудности и мистерии, намира край в началото на август 1974 година в малкия апартамент, останал наследство от родителите й.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ