област Велико Търново
Сподели
15 окт 2018
Автор: ОбластВТ

Организират благотворителни акции за Световния ден за борба с глада във Велико Търново

Организират благотворителни акции за Световния ден за борба с глада във Велико Търново
С благотворителни акции във Велико Търново ще бъде отбелязан Световният ден за борба с глада (16 октомври).


Първата от обществените инициативи ще се проведе в клубовете на пенсионера и инвалида в селата Балван и Въглевци, а организатор е Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ в партньорство с Община В. Търново. По време на кампанията местни жители ще получат пакети с хранителни продукти. Студенти по специалността „Медицинска сестра“ във великотърновския филиал на Варненския медицински университет ще мерят безплатно кръвното налягане и кръвната захар както на хората в двете села, така и на желаещи от съседни населени места.

Акцията в село Балван ще се състои на 16 октомври, а през следващия ден ще продължи в с. Въглевци. Хранителните продукти са осигурени от дарителското сдружение, местни фирми и Съюза на пивоварите в България. По време на кампанията жителите на селата ще се срещнат с ръководството на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.

Обществена инициатива в подкрепа на хората в нужда ще се състои и в центъра на Велико Търново. В обедните часове на 16 октомври доброволци от Българския червен кръст ще дарят порции с храна на социално слаби жители на града. Продуктите са осигурени от Домашен социален патронаж към Общината.

Решението за отбелязване на Световния ден за борба с глада е прието от Организацията по прехрана и земеделие към ООН през далечната 1945 г. В днешно време различни кампании, инициативи и дейности се осъществяват в повече от 150 държави. България се включва в кампанията през 2006 г. Сред основните цели са превенцията и намаляване броя на гладуващите хора, както и ангажиране на широката общественост в ограничаването и преодоляването на вредите от това негативно  социално явление.

Осигуряването на готова за консумация храна на хората в нужда е сред основните приоритети и ангажименти на Община Велико Търново в социалната сфера. Чрез домашния социален патронаж близо 400 души в 14 населени места от общината получават порции в домовете си. Храна бива доставяна на още 60 потребители в следните социални услуги: Дневен център за деца с увреждания – Велико Търново (36 лица); Дом за възрастни хора „Св. Иван Рилски“ - с. Балван (20 лица) и Кризисен център за деца, станали жертви на трафик или пострадали от насилие (15 лица).

75 социално слаби и крайно нуждаещи се всеки ден получават безплатно топъл обяд, благодарение на социалната услуга „Обществена трапезария“.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ