област Велико Търново
Сподели
24 май 2019
Автор: ОбластВТ

Опашката за троха хляб - ежедневието на Търново по "онова време"

Опашката за троха хляб - ежедневието на Търново по онова време
Как се купуват обувки с токчета в 3,30 през нощта
или
защо във Велико Търново сега се живее по-добре от времето на Луканов и Виденов

 
Над 140 млн. лева са инвестициите в града в пътна, подземна, образователна, здравна, социална и спортна инфраструктура само за последните 7 години.
 
 
Покрай изборите за Европарламент тази година за пореден път в публичното пространство избуяват всевъзможни носталгични спомени за това колко добре се е живеело по времето на комунистическото управление на България. Популярност добива и клип от 80-те - 90-те години на миналия век, който пресъздава обстановката по улиците на старата столица. Той предизвиква стотици коментари  от рода на „какво спокойствие е царяло по улиците“, „колко е чист града“, „колко празни и незадръстени с автомобили са улиците“ и т. н. За съжаление, услужливата памет на хората изтрива, че именно в периода на 90-те години и Велико Търново, и цялата страна, преживяват една изключително тежка икономическа катастрофа, предизвикана от комунистическо-социалистическото управление на Андрей Луканов и Жан Виденов.

Едва ли съвременните млади хора във Велико Търново могат да си представят периода, когато магазините са напълно празни, а от пазара изчезват хляб, мляко, олио, захар, колбаси, месо,  Неща, които днес приемаме за повече от даденост, изведнъж се превръщат в лукс.  Пред търговските обекти се извиват огромни опашки от хора, които чакат за бурканче мляко или някакви треторазрядни кренвирши. Екстри като  дрехи, обувки, козметика, стават мираж. Абитуриентките и абсолвентките са принудени да чакат от 3.30 ч. през нощта, за да се сдобият с обувки с токчета за своя празник, без да имат какъвто и да е избор на модел и цвят. Лекарите са изпаднали в пълен ступор в работата си, защото не знаят как да лекуват своите пациенти. В края на 1990 година от аптеките изчезва дори най-елементарният сироп за кашлица...
Инфлацията е огромна, Велико Търново се сдобива с армия от хиляди безработни, сред които квалифицирани кадри. Градът е сив, в него нищо не се случва. Няма строителство, инвестиции. Инфлацията е чудовищна.Паралелът с празните рафтове от времето на демократичното управление на БСП е особено актуален сега, когато абитуриентите дефилират като кинозвезди  с тоалети от по няколко хиляди лева,  свободни в избора си на висше училище, с възможности да пътуват, да се развиват и да се чувстват свободни. Улисани във вечното мрънкане за това колко лошо живеем в момента, колко изостанало е Велико Търново, как нищо не се прави в този град, често пропускаме да хвърлим поглед в недалечното минало, когато обликът на старопрестолния град е коренно различен. И тъй като празното говорене не води до нищо, е достатъчно да се  погледне направеното през последните години в цифри и факти, пред които, както знаем, и боговете мълчат. Изцяло са ремонтирани и обновени са всички градски паркове, създадени са две нови зони за отдих и спорт в кв. „Чолаковци“ и кв. „Зона В“, а на хълма „Света гора“ е създаден най-големият градски парк в Централна и Северна България, който привлича посетители от цялата страна - 7,2 милиона лева.По проекта „Воден цикъл 1“ са изградени 16 км нова ВиК инфраструктура в централната част на В. Търново, Старото военно училище, предвид изграждането на нов градски център, ул. „Магистрална“, ул. „Мармарлийска“ - 33 млн. лева.
Изградена е Регионална система за управление на твърди битови отпадъци до с. Шереметя, която поема сметта на шест общини и над 200 000 души  - 31 млн. лева.

Основно ремонтиран е Комплексният онкологичен център и днес общинското здравно заведение е сред най-съвременните в България - 10 млн. лева. Основно ремонтиран е теренът на стадион „Ивайло“, лекоатлетическата писта, вътрешните спортни зали, монтирано бе осветление след близо две десетилетия прекъсване. - 6 млн. лева. Създадена е Мултифункционална спортна зала за деца и ученици - 1,2 млн. лева. Основно са ремонтирани общинският плувен басейн към СУ „Емилиян Станев“ и Спортна зала „Сава Величков“  - 200 000 лева.Изградени са нови улици в кварталите „Картала“, „Колю Фичето“ и „Чолаковци“, основно ремонтирани са над 20 000 кв. метра тротоари по централните улици и булеварди - 4 милиона лева.

Основно ремонтирани са улиците „Магистрална“ и „Васил Левски“, а след първия воден цикъл близо 10-километра улична мрежа в централната част на Велико Търново е  цялостно преасфалтирана - над 5 млн. лв.

Възстановено е нормалното експлоатационно състояние на общинския път Велико Търново – кв. „Чолаковци“ – Дебелец - 700 000 лв. Основно ремонтирани са 38 улици и площадни пространства в стария град - 8 млн. лв.
Основно ремонтирана е Западната индустриална зона, която вече е сред топ 3 на най-бързо развиващите се в Северна България - 2 милиона лева.

Модернизирани и обновени са СУ „Вл. Комаров“, ПМГ „Васил Друмев“, ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, на финал са дейностите в Спортно училище и СУ „Георги С. Раковски“, детските градини „Пролет“, „Рада Войвода“, „Ален мак“, а преди тях „Соня“ и „Ивайло“  - 8,7 млн. лева по европейски проект по ОП „Региони в растеж“, ПМГ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – над 600 000 лева, „Соня“ и „Ивайло“ – над 500 000 лева.Обновена е над 8 км. водопреносна мрежа в стария град - 4,8 млн. лв. Изграден е нов мост между Велико Търново и село Шемшево  - 1,1 млн. лв.

Основно ремонтирани са важни пътища на територията на общината: Самоводене – Ресен, Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица, Присово – Миндя /все още тече ремонт/, Арбанаси – Шереметя, Килифарево – Плаково и др. - над 6 милиона лева..Общ размер на инвестициите във Велико Търново във всякакъв вид инфраструктура - пътна, подземна, образователна, здравна, социална, спортна - над 140 милиона лева.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ