област Велико Търново
Сподели
13 мар 2020
Автор: ОбластВТ

Оналйн обучение за 90% от учениците стартира от понеделник

Оналйн обучение за 90% от учениците стартира от понеделник
Подготвихме училищата за обучение в онлайн среда. Ще стартираме с електронното обучение още в понеделник. Осъществяват се срещи, видеоконферентни връзки. Съществува многообразие от платформи в системата, електронни дневници. Трябва да започнем да работим с максимален брой ученици. Искаме да стартираме с над 90 % от учениците и до сряда да достигнем 95 %. Това каза на брифинг на МОН министър Красимир Вълчев. 

Вълчев заяви, че още в понеделник нагласата им е да стартират обучение в електронна среда за 90% от учениците, а от вторник за 95% от учениците, като се има предвид, че средната посещаемост в училище е под 90%. Времето на извънредно положение ще се използва за подготовка, за упражнения, за преговор на знанията на децата. 

Предстои да се установи каква част от учениците нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет. Не може да осигурим 100% такова обучение, но ще направим максималното, по-голяма част от децата да оползотворят времето, заяви още Красимир Вълчев. По думите му, подготвя се и механизъм за взаимопомощ. Чрез него училищата и учителите ще си помагат взаимно. Ще се подготвят и уебинари и видеовръзки. 

Две издателства - „Просвета” и „Клет” вече са предоставили безплатно всички електронни учебници от 1 до 10 клас. "За по-малките ученици е важно всеки учител да създаде групи за комуникации – чрез електронните дневници, чрез социалните мрежи. Там, където няма такива, МОН се обръща за съдействие към родителите, които трябва да бъдат връзката между учителя и ученика. Ще въведем механизъм, при който - ако учителите имат минимум 5 часа работа и тя бъде верифицирана, да се счита за работен ден”, каза още Вълчев. 

С БНТ ще бъде организирана образователна телевизия и телевизионни уроци, те ще тръгнат още от вторник, 17 март. Министърът заяви, че се отказват от принципа на традиционна организация. Принципът е: колкото успеем да организираме - толкова, посочи той.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ