област Велико Търново
Сподели
01 юли 2020
Автор: ОбластВТ

Общо 37 лица под карантина за 14 дни с предписания на РЗИ – Велико Търново

Общо 37 лица под карантина за 14 дни с предписания на РЗИ – Велико Търново
Областният управител проф. д-р Любомира Попова, която е и председател на областния щаб за борба с коронавирус, даде брифинг във връзка със заболял абитуриент от старата столица. Тя благодари на всички представители на медиите, че се отзоваха на поканата за тази среща.  

"Искам да успокоя всички, че няма място за паника и притеснение, всички мерки за ограничаване на заразата са взети.  Областният щаб за борба с коронавирус се справя с трудната ситуация, но пак казвам, че няма място за притеснение. Издирени са всички, които са били в контакт със заразения абитуриент, на тези които са били на първа линия вече са им направени тестове. Заведенията, в които е имало тържества вече са затворени за дезинфекция. Поддържаме постоянна връзка и с НОЩ. Искам да благодаря на всички директори на училища и на отговорните институции, че работиха много през последните два дни, за да ограничим заразата и да предотвратим нейното разрастване. Апелирам към всички жители на областта да спазват мерките препоръчани от МЗ и да не подценяват опасността. Както всички знаете, това е нов вирус, който все още е малко познат не само в България, но и в целия свят", каза тя.

Директорът на РЗИ - Велико Търново д-р Евгения Недева обясни, че във връзка с регистриран на 29.06.2020 г. лабораторно потвърден случай на COVID-19 при зрелостник на ЧПГ „АК – АРКУС“ ЕООД – Велико Търново, от РЗИ са предприети своевременни противоепидемични мерки. Извършено е епидемиологично проучване, като са анкетирани общо 125 души, на които е извършена оценка на здравния риск. 

Заболялото лице е зрелостник на ЧПГ „АК – АРКУС“ ЕООД, което е хоспитализирано в лечебно заведение в град Русе, с диагноза пневмония. Празничната вечеря на абитурентите от ЧПГ „АК – АРКУС“ ЕООД и СУ „Ем. Станев“ – Велико Търново се е състояла на 27.06.2020 г. в ресторант „RAYA GARDEN“, след което абитурентите продължили да празнуват в „Пайнер Премиум Денс Център“ – Велико Търново. 

На 30.06.2020 г. от екипи на РЗИ – Велико Търново и РУ на МВР – Велико Търново са извършени проверки в двете заведения по спазване на въведените мерки (Заповед №РД-01-353/22.06.2020 г. и Заповед №РД-01-354/22.06.2020 г.). Не са установени нарушения. С цел превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, до управителите на ресторант „RAYA GARDEN“ и „Пайнер Премиум Денс Център“ са издадени предписания от РЗИ – Велико Търново за предприемане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки – въвеждане от 30.06.2020 г. на  карантина за 48 часа, включваща почистване и двукратна дезинфекция на всички повърхности и помещения. 

След епидемиологичното проучване, под карантина за 14 дни с предписания на РЗИ – Велико Търново са поставени общо 37 лица – 11 учители на ЧПГ „АК – АРКУС“ ЕООД и 7 ученици, близки контактни на заболялото лице, и 19 души персонал на горецитираните заведения. На останалите контактни лица е препоръчано да се самонаблюдават и при наличие на симптоми да се обърнат към личния си лекар или към РЗИ, при липсва на такъв.
           
Проучването по издирване на контактните лица продължава, тъй като с част от абитурентите не е било възможно осъществяване на телефонна връзка. Към момента 10 лица с респираторни прояви са насочени за консултация и за вземане на проби (тест PCR).
         
Към 1 юли, на територията на областта броят на диагностицираните за COVID-19 лица е 43, от които: 26 са излекувани, 7 са на домашна изолация за 14 дни, 6 лица са хоспитализирани (3 – в МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ ЕООД – Горна Оряховица, 2 – в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД – Велико Търново и 1 – УМБАЛ „Света Анна“ – София) и 4 са починали. 

Във връзка с изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната, на 24, 25 и 26 юни 2020 г. от екипи на РЗИ – Велико Търново и органите на МВР са извършени общо 82 проверки на територията на област Велико Търново, при които са проверени:
- Обекти, в които предстои провеждането на баловете на зрелостниците от випуск 2020 г.;
- Търговски обекти, в т.ч. МОЛ Велико Търново и търговски комплекс „Европа“;
- ДКС „Васил Левски“, спортни центрове, фитнес клубове и зали, игрални площадки;
- Обекти, в които се провеждат занимания от областта на танцовото, творческото и музикално изкуство (ДНА, театри, читалища, балетна школа и други);
- Автобусни линии на градския и междуселищния транспорт и др.;
- Места за настаняване, заведения за хранене и развлечения и др.
При извършените проверки не са установени нарушения на  въведените противоепидемични мерки.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ