област Велико Търново
Сподели
09 юни 2020
Автор: ОбластВТ

Община Лясковец предоставя безплатен интернет на осем места

Община Лясковец предоставя безплатен интернет на осем места
Община Лясковец предоставя свободен достъп до висококачествен интернет на осем обществени места по инициативата WiFi4EU на Европейската комисия по споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа.  

Община Лясковец беше сред първите класирани български общини – победители в Програмата WiFi4EU на Европейската комисия за изграждане на безплатни високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места. Ваучерът по WiFi4EU включва разходите за оборудване и инсталиране на Wi-Fi точки за достъп. Инициативата WiFi4EU е насочена в подкрепа на предоставянето на безплатен Wi-Fi достъп до висококачествен интернет на най-посещаваните обществени места в целия Европейски съюз: паркове, площади, обществени сгради и други. В рамките на инициативата бе закупено необходимото оборудване и изградена безжичната мрежа, включваща единадесет точки за достъп в осемте локации. Изпълнител на системата, осигуряваща Wi-Fi зоните е „А1 България” ЕАД.  Жителите и гостите на град Лясковец и общината могат да използват безплатната интернет връзка на осем обществени места. За град Лясковец това са детските площадки и горната част на Голям градски парк, Малък градски парк, пространството около Музей на гурбетчийското градинарство, спортната площадка към стадион „Михаил Алексиев”, спортната площадка на Квартал 5 /Черникова бара/ и пространството около откритата сцена в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”. Зони със свободен достъп до интернет са изградени и в две от съставните села на общината, а именно - в пространството около казаревското читалище „Земеделец-1899” и в парка на село Мерданя.  

Потребителите, желаещи да използват интернет в тези зони се свързват към безжичната мрежа WiFi4EU чрез мобилното си устройство, след което трябва да потвърдят достъпа си на автоматично зареждащата се страница.  

В следващите три години Община Лясковец има ангажимента за месечния абонамент за интернет и за поддръжката на оборудването, с цел предлагането на безплатен и високоскоростен безжичен интернет. Общата стойност на ваучера е 15 000 евро.  
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ